Kalendarz Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Profesora Jarosza

Maj 2024

Kwiecień Czerwiec
  • Święto Pracy – Zielona herbata – zdrowie pochodzące ze starożytnych Chin
    Święto Pracy – Zielona herbata – zdrowie pochodzące ze starożytnych Chin
    1 maja - imieniny obchodzą: Jeremiasz, Jakub, Józef

    Święto Pracy – Zielona herbata – zdrowie pochodzące ze starożytnych Chin

    Dużo o niej napisano, ale warto przypominać o jej zdrowotnych walorach w dobie narastających epidemii otyłości, nadciśnienia tętniczego, cukrzycy typu 2, nowotworów złośliwych i chorób neurodegeneracyjnych. Samo jej picie nie jest oczywiście panaceum na wyżej wymienione choroby, ale wiele badań naukowych wykazało, że jej codzienne picie (od 2 do 5 filiżanek) może istotnie zmniejszyć ryzyko zachorowania na wiele chorób.

    Pochodzi ona z południowych chin. Starochińskie przekazy podają, że prozdrowotne właściwości zielonej herbaty zostały odkryte 2700 lat przed naszą erą przez wspaniałego cesarza Shen Nong’a. O właściwościach zdrowotnych zielonej herbaty decydują zawarte w niej polifenole z grupy flawonoidów np. flawanole (nazywane także katechinami) i proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe – stanowiące 30 % suchej masy liści.

    W jaki sposób polifenole chronią nasz organizm przed rozwojem chorób?

    Są bardzo silnymi utleniaczami, redukującymi tworzenie w organizmie wolnych rodników tlenowych oraz chronią kwasy nukleinowe przed uszkodzeniami, a to zapobiega tworzeniu się komórek nowotworowych. Wiele badań wykazało, że prawdopodobnie dzięki temu picie zielonej herbaty zmniejsza prawdopodobnie ryzyko raka prostaty, piersi, żołądka, trzustki i jelita grubego. Poza tym polifenole w niej zawarte łagodzą stres oksydacyjny, który jest jednym z czynników starzenia się organizmu i rozwoju chorób neurodegeneracyjnych mózgu, takich jak choroba Alzheimera i choroba Parkinsona.

    Kolejnym istotnym działaniem prozdrowotnym jest zmniejszanie rozwoju miażdżycy poprzez hamowanie utleniania „złego” cholesterolu LDL uszkadzającego naczynia tętnicze oraz poprzez poprawianie funkcji śródbłonka tych naczyń. Napar z liści zielonej herbaty zawiera oprócz fenoli, witaminy A, C, E, B, potas, fluor, teinę oraz cynk, co również ma znaczenie dla zdrowia.

    Jak najlepiej przygotować zieloną herbatę?

    Jest na to dużo teorii. Na pewno ważna jest temperatura wody i czas zaparzania. Najlepiej zalać ją wodą o temperaturze 65–85 % i parzyć ok. 10 minut.

    Pijmy zieloną herbatę na zdrowie!

  • Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej – Jak żywienie i styl życia może chronić przed stanem przedrzucawkowym?
    Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej – Jak żywienie i styl życia może chronić przed stanem przedrzucawkowym?
    2 maja - imieniny obchodzą: Borys, Zoja, Zygmunt

    Dzień Flagi Rzeczypospolitej Polskiej – Jak żywienie i styl życia może chronić przed stanem przedrzucawkowym?

    Stanu przedrzucawkowego obawiają się zarówno kobiety w ciąży, jak również prowadzący ich lekarze położnicy – dlatego, że występuje dość często (ok. 8 % ciąż) i może doprowadzić do poważnych powikłań zdrowotnych zarówno u matki, jak i u dziecka oraz zagraża ich życiu. Objawem wiodącym jest wysokie ciśnienie tętnicze krwi tj. powyżej 140/90 mmHg, któremu towarzyszy białkomocz (obecność białka w moczu), dość często ból głowy, bóle brzucha, nudności, wymioty, obrzęki i skąpomocz.

    Do tego powikłania ciąży predysponują nadciśnienie tętnicze, otyłość, cukrzyca, choroby autoimmunologiczne, palenie tytoniu.

    Jak zmniejszyć ryzyko tego niebezpiecznego powikłania?

    – nie dopuszczać do nadmiernego przyrostu masy ciała (nie przekraczać normy dla każdego trymestru);

    – systematycznie kontrolować ciśnienie tętnicze krwi;

    – codziennie mieć aktywność fizyczną i ćwiczenia (skonsultować się z położną lub lekarzem położnikiem, jakie ćwiczenia będą najlepsze);

    – suplementować witaminę D, ale dopiero po zbadaniu jej stężenia we krwi i konsultacji z lekarzem;

    Najlepiej, żeby jej stężenie we krwi było nieco większe niż 50 ng/ml. Najczęściej zaleca się zażywanie witaminy D w dawce 2000 j.m./dobę, a u ciężarnych z otyłością do 4000 j.m./dobę pod kontrolą jej stężenia we krwi;

    – zażywać kwasy omega-3 (2 g EPA i DHA z oleju rybiego);

    – zażywać kwas foliowy (po ustaleniu dawki z lekarzem);

    – spożywać duże ilości warzyw i owoców;

    – spożywać produkty probiotyczne: kefir, maślanka, jogurt;

    – spożywać produkty z dużą zawartością błonnika (np. marchew, jabłko, fasola, pomidor, orzechy);

    – spożywać ryby co najmniej 2 razy w tygodniu;

    – nie spożywać tłuszczów trans (zawarte np. w ciastach, ciastkach, fast foodach, frytkach i produktach smażonych);

    – nie spożywać słodyczy, napojów słodzonych oraz napojów gazowanych;

    – unikać spożycia nadmiaru soli (powyżej 1 płaskiej łyżeczki soli ze wszystkich źródeł);

    – bezwzględnie nie palić papierosów i nie spożywać alkoholu.

  • Święto Konstytucji – Tyjesz i nie wiesz dlaczego? To może być niedoczynność tarczycy
    Święto Konstytucji – Tyjesz i nie wiesz dlaczego? To może być niedoczynność tarczycy
    3 maja - imieniny obchodzą: Aleksander, Antonina, Maria

    Święto Konstytucji – Tyjesz i nie wiesz dlaczego? To może być niedoczynność tarczycy

    U niektórych osób, pomimo, że nie zmieniły swoich nawyków żywieniowych oraz nie zmniejszyły codziennej aktywności fizycznej, występuje stopniowy przyrost masy ciała. Jest to przyczyną frustracji, stosowania różnych „cudownych” diet, które nie przynoszą pożądanych rezultatów.

    Za tą sytuacją może kryć się niedoczynność tarczycy, będąca najczęściej następstwem przewlekłego, autoimmunologicznego zapalenia tarczycy tzw. choroby Hashimoto.

    Niedoczynność tarczycy może rozwijać się podstępnie latami, powodując poza przyrostem masy ciała wiele różnych, subtelnych objawów, których znajomość może ukierunkować nas na rozpoznanie tej choroby. Należą do nich:

    – pojawiające się często osłabienie;

    – szybkie zmęczenie po wysiłku;

    – senność;

    – zmniejszona zdolność do skupienia uwagi;

    – suchość skóry;

    – łuszczenie się skóry;

    – rzadkie owłosienie głowy;

    – wypadanie brwi i rzęs;

    – stałe uczucie zimna, a zwłaszcza marznięcie rąk i stóp odczuwalne bardziej popołudniu i wieczorem;

    – tendencja do zaparć stolca;

    – obrzęk powiek i twarzy;

    – zaburzenia pamięci.

    Poza tym skłonność do nadciśnienia tętniczego rozkurczowego i wolna czynność serca. U kobiet narastają zaburzenia miesiączkowania (skrócenie cyklu, obfite krwawienia), u mężczyzn pojawia się zaburzenie libido.

    Po wielu latach objawy te prowadzą do pogorszenia jakości życia i sprawności zawodowej.

    O rozpoznaniu niedoczynności decyduje głównie zwiększone stężenia TSH i zmniejszone stężenie FT4. Ale jeśli obserwujemy u siebie niezrozumiały przyrost masy ciała i/lub któreś z powyższych objawów, koniecznie zgłośmy się do lekarza. To on pokieruje diagnostyką i leczeniem.

  • 10 złotych rad dla osób z zaparciami stolca
    10 złotych rad dla osób z zaparciami stolca
    4 maja - imieniny obchodzą: Florian, Monika, Damian

    10 złotych rad dla osób z zaparciami stolca

    Ocenia się, że około 1/5 populacji dorosłych krajów europejskich ma problem z zaparciami stolca. 20 % ludzi zażywa stale lub okresowo środki przeczyszczające.

    Jeśli pojawiają się zaparcia i trwają kilka tygodni, koniecznie musimy wyjaśnić ich przyczynę – niezbędna jest konsultacja lekarska. Mogą one być objawem wielu chorób organicznych przewodu pokarmowego (np. raka jelita grubego, zwężenia zapalnego jelita) oraz niedoczynności tarczycy, choroby Parkinsona, depresji.

    Szczególnie nie powinniśmy zwlekać z konsultacją lekarską, gdy zaparciom towarzyszy obecność krwi w stolcu, chudnięcie, niedokrwistość czy gorączka (tzw. objawy alarmowe)!

    Olbrzymia większość zaparć stolca związana jest z żywieniem i stylem życia.

    Poniżej podane są porady, które mogą istotnie pomóc w zapobieganiu zaparciom lub znacznym złagodzeniu tego problemu zdrowotnego:

    1. Unikaj świadomego, stałego tłumienia aktu defekacji z następujących powodów: niechęć do wypróżniania poza domem, pośpiech, obowiązki, stres – doprowadza to stopniowo do utraty potrzeby wypróżnienia.
    2. Spożywaj dużo błonnika roślinnego zawartego w warzywach i owocach (co najmniej 0,5 kg dziennie) oraz pełnoziarnistych produktów (makaron, pieczywo).
    3. Spożywaj dużą ilość płynów – powyżej 2,5 litra dziennie.
    4. Spożywaj żywność probiotyczną (np. jogurty, maślanki, kefiry, kiszonki).
    5. Zmniejsz ilość spożywanych posiłków z dużą zawartością tłuszczów zwierzęcych (mięso czerwone i przetwory mięsne – wędliny, parówki).
    6. Nie spożywaj lub ogranicz spożycie słodyczy – ciastek, batonów i produktów czekoladopodobnych.
    7. Codziennie spaceruj lub biegaj co najmniej 0,5 godziny dziennie (pozycja wyprostna powoduje lepsze przesuwanie treści jelitowej).
    8. Schudnij, jeśli masz nadwagę lub otyłość.
    9. Staraj się wypróżniać o tej samej porze dnia, w pozycji kucznej (pozycja ta ułatwia defekację!).
    10. Nie nadużywaj środków przeczyszczających (groźba utraty wrażliwości jelita grubego na stymulację).
  • Europejski Dzień Walki z Dyskryminacją Osób Niepełnosprawnych – Nigdy nie wiesz kiedy może Cię to spotkać!
    5
  • Niech alkohol nie wrobi Cię w raka!
    6
  • Jak zmniejszyć spożycie izomerów trans?
    7
  • Dlaczego nie powinniśmy gwałtownie się odchudzać?
    8
  • W jaki sposób cukrzyca typu 2 zwiększa ryzyko Alzheimera?
    9
  • Gdy dręczy Cię pytanie: dlaczego źle śpisz?
    10
  • Skąd się wziął jarosz i jarstwo?
    11
  • O czym należy pamiętać, gdy ograniczamy spożycie mięsa czerwonego i jego przetworów?
    12
  • Niedokrwistość z niedoboru żelaza – najczęstszy rodzaj niedokrwistości o wielu obliczach
    13
  • Nie rozmawiaj, gdy mierzysz ciśnienie
    14
  • Najczęstsze błędy żywieniowe rodziców w karmieniu niemowląt
    15
  • Fałszywe oskarżenia kawy o niedobór magnezu
    16
  • Czy kawa odwadnia organizm?
    17
  • Jak zapobiegać zakrzepicy żylnej?
    18
  • Zielone miasta to nie utopia – to medycyna
    19
  • Czy otyłość szkodzi skórze?
    20
  • Schudnięcie sposobem na bezpłodność
    21
  • Europejski Dzień Walki z Otyłością – 17 błędów żywieniowych prowadzących do otyłości – „od półki do stołu”
    22
  • Ile białka potrzebują osoby intensywnie ćwiczące?
    23
  • Ile i jakich rodzajów tłuszczów potrzebujemy?
    24
  • Czy mam zaburzenia z napadami objadania się?
    25
  • Dzień Matki – Dar życia
    26
  • Czy zespół niespokojnych nóg ma związek z otyłością?
    27
  • Najważniejsze cechy diety DASH
    28
  • Ile i jakich węglowodanów potrzebujesz?
    29
  • Czy napoje energetyzujące są zdrowe?
    30
  • Światowy Dzień bez Papierosa – Zło, które nie ma końca
    31
  • Kalendarz Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Profesora Jarosza