Żywienie i styl życia
-
16. I Narodowy Kongres Żywieniowy 2016
I Narodowy Kongres Żywieniowy „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2015”, Materiały kongresowe, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 20.01.2016
W pozycji przedstawiono streszczenia wykładów przedstawionych na I Narodowym Kongresie Żywieniowym „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2015”, który odbył się dnia 20.01.2016 r. Czy żywienie ma wpływ na długość życia Polaków? Jaki wpływ ma żywienie na prewencje i leczenie różnych chorób? Jak żywić się w ciąży? Czego unikać? Sód i jod w naszej diecie – czy mają znaczenie? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w powyższych materiałach kongresowych.
-
17. II Narodowy Kongres Żywieniowy 2017
II Narodowy Kongres Żywieniowy „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu – postępy 2016”, Materiały kongresowe, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 27.01.2017
W pozycji przedstawiono streszczenia wykładów przedstawionych na II Narodowym Kongresie Żywieniowym „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”, który odbył się dnia 27.01.2017 r. Jak uniknąć raka? Czy jest to w ogóle możliwe? Co wpływa na rozwój nowotworów złośliwych? Co warto wiedzieć o akryloamidzie? Jak żywić się i dbać o aktywność fizyczną w chorobie nowotworowej i po jej zakończeniu? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w powyższych materiałach kongresowych.
-
18. III Narodowy Kongres Żywieniowy 2018
III Narodowy Kongres Żywieniowy „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu – postępy 2017”, Żywienie i aktywność fizyczna osób w wieku starszym w zdrowiu i chorobie, Materiały kongresowe, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 26–27.01.2018
W pozycji przedstawiono streszczenia wykładów przedstawionych na III Narodowym Kongresie Żywieniowym „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2017”, który odbył się w dniach 26–27.01.2018 r. Nosił on tytuł „Żywienie i aktywność fizyczna osób w wieku starszym w zdrowiu i chorobie”. Na kongresie została zaprezentowana Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym. Jak wygląda wchłanianie i metabolizm składników pokarmowych u osób w starszym wieku? Kto może zostać stulatkiem? Jaka aktywność fizyczna w starszym wieku? Jak żywić się przy wybranych chorobach? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w powyższych materiałach kongresowych.
-
19. IV Narodowy Kongres Żywieniowy 2019
IV Narodowy Kongres Żywieniowy „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu – postępy 2018”, Otyłość, anoreksja, bulimia – dlaczego wciąż przegrywamy?, Materiały kongresowe, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 25–26.01.2019
W pozycji przedstawiono sylwetki prelegentów oraz streszczenia wykładów przedstawionych na IV Narodowym Kongresie Żywieniowym „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2018”, który odbył się w dniach 25–26.01.2019 r. Nosił on tytuł „Otyłość, anoreksja, bulimia – dlaczego wciąż przegrywamy?”. Na kongresie została zaprezentowana nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży. Jak leczyć zaburzenia odżywiania? Nadwaga i otyłość u dzieci i młodzieży – czy mamy rozwiązanie tego problemu? Jak zmieniać nawyki żywieniowe? Ile może zdziałać dla zdrowia aktywność fizyczna? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w powyższych materiałach kongresowych. Częściowe omówienie znajduje się w publikacji: Jarosz M. i wsp., Sprawozdanie z IV Narodowego Kongresu Żywieniowego – Otyłość, Anoreksja, Bulimia – dlaczego wciąż przegrywamy?, Żyw Człow Metab, 2019, 46, 1, 8–10
-
20. Żywienie Człowieka i Metabolizm
Żywienie Człowieka i Metabolizm, IŻŻ, Warszawa, 2002–2020
Prof. M. Jarosz był redaktorem naczelnym kwartalnika Żywienie Człowieka i Metabolizm w latach 2002–2020. Był on redaktorem naukowym, autorem i recenzentem wielu artykułów dotyczących wpływu żywności, żywienia i stylu życia na metabolizm i zdrowie człowieka w zakresie prewencji i leczenia chorób.
-
21. Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce
Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce, Jarosz M. (red.), Lidl i IŻŻ, Warszawa, 2018
Książka powstała pod redakcją naukową prof. M. Jarosza w ramach współpracy Lidl Polska i Instytutu Żywności i Żywienia. W publikacji przedstawiono Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dorosłych (2016, opracowaną pod kierunkiem prof. M. Jarosza). W książce znajdziemy m.in. odpowiedzi na pytania: Jakich wartości dostarczają nam warzywa i owoce? Co to są superfruits? Dlaczego kiszonki są super? Jak przechowywać warzywa i owoce? Czy możemy je mrozić? Znajdują się w niej także przepisy zaproponowane przez Darię Ładochę, Kingę Paruzel, Karola Okrasę i Pawła Małeckiego wraz z przybliżoną wartością odżywczą potraw.
-
22. Jeść zdrowiej i żyć dłużej. Żywienie osób w starszym wieku
Jeść zdrowiej i żyć dłużej. Żywienie osób w starszym wieku, Jarosz M. (red.), Lidl i NCEŻ, 2019 Książka powstała pod redakcją naukową prof. M. Jarosza w ramach współpracy Lidl Polska i Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej – „Łączymy siły w walce o zdrowsze i dłuższe życie Polaków”. Znajdziesz w niej Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym wraz z zasadami. Jak ważne są warzywa i owoce? Ile wody pić? Jak odżywiać się w chorobie? Czy leki mogą wchodzić w interakcje z żywności i suplementami? Zajrzyj do tej publikacji i dowiedz się jak cieszyć się doskonałym samopoczuciem do późnej starości.
-
23. Supermocni kontra złodzieje zdrowia
Supermocni kontra złodzieje zdrowia, Kompendium wiedzy o żywieniu dzieci oraz 3 komiksy o mocach warzyw i owoców!, Jarosz M. (red.), Lidl i NCEŻ, 2019
Książka powstała pod redakcją naukową prof. M. Jarosza w ramach współpracy Lidl Polska i Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej – „Łączymy siły w walce o zdrowsze i dłuższe życie Polaków”. Zawiera ona proste informacje dla rodziców, jak żywić swoje dzieci, przykładowe przepisy Karola Okrasy oraz 3 komiksy o mocach warzyw i owoców. Razem ze swoim dzieckiem poznaj przygody superbohaterów z ulicy Borówkowej, drużyny witamin oraz profesora Jot, który razem z dwójką pomocników ratuje miasto przed złym nawykiem. Mamy nadzieję, że Twoje dziecko będzie chciało dołączyć do drużyny supermocnych i z chęcią będzie sięgać po warzywa i owoce.
-
24. Żywienie wpływ na zdrowie człowieka
Langley-Evans S., Żywienie wpływ na zdrowie człowieka, wydanie polskie, Jarosz M. (red.), PZWL, 2009
Prof. M. Jarosz był redaktorem naukowym polskiego wydania wiodącej pozycji na świecie, dotyczącej aktualnej wiedzy o żywieniu w ujęciu interdyscyplinarnym. Książka uwzględnia postępy w dietetyce, fizjologii, biologii molekularnej oraz genetyce. Obejmuje ona żywienie w kolejnych etapach życia człowieka: w okresie płodowym, niemowlęcym, w dzieciństwie, okresie dojrzewania, dorosłości, wieku starszym, a także wpływ żywienia na płodność kobiety i mężczyzny oraz zalecenia żywieniowe dla kobiet w czasie przygotowania do ciąży, w trakcie ciąży oraz karmienia piersią. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów dietetyki, zdrowia publicznego oraz wszystkich kierunków zawierających elementy nauk żywieniowych tj. na uniwersytetach medycznych, uczelniach rolniczych, akademiach wychowania fizycznego.
-
25. Żywienie i styl życia osób w starszym wieku
Żywienie i styl życia osób w starszym wieku, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 2018
Jak dbać o osoby w starszym wieku, aby jak najdłużej mogły cieszyć się zdrowiem i życiem? Jakie są zalecenia żywieniowe dla tych osób? Czy woda ma istotny wpływ na ich zdrowie? A co z suplementami diety i interakcjami pomiędzy nimi a lekami, a także lekami a żywnością? Aktywność fizyczna, sen i zaangażowanie społeczne – czy mają znaczenie? Na te i inne pytania znajdziemy odpowiedzi w publikacji. Zawiera ona też przykładowe, 14-dniowe jadłospisy dla osób w wieku starszym – 1600 i 1900 kcal/dobę.
-
26. Diagnozowanie zaburzeń stanu odżywienia
Jarosz M. i wsp., Diagnozowanie zaburzeń stanu odżywienia w praktyce lekarskiej i pielęgniarskiej, Warszawa, 2010
W publikacji opisano konsekwencje zdrowotne zaburzeń w stanie odżywienia i konsekwencje kliniczne nieprawidłowego żywienia. Autorzy opisali w niej w jaki sposób oceniać sposób żywienia pacjentów i jakie metody oceniające stan odżywienia stosować w gabinetach lekarskich i pielęgniarskich.
-
27. Żywienie kobiet w ciąży
Szostak-Węgierek D., Cichocka A., Żywienie kobiet w ciąży, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2012
Prof. M. Jarosz był redaktorem książki przeznaczonej szczególnie dla przyszłych mam, jak i opiekujących się nimi lekarzy. Jakie składniki są niezbędne w diecie kobiety w ciąży? Gdzie można je znaleźć? W jakich ilościach spożywać? Czy przyszła mama powinna sięgać po suplementy diety? Jeśli tak, to kiedy? Co robić, by uniknąć nudności i wymiotów? Co z tyciem? Nie bać się nadwagi, czy też cały czas się pilnować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w poradniku. Dodatkowo zawiera on przykładowe jadłospisy dla kobiet planujących macierzyństwo oraz dla kobiet w ciąży.
-
28. Zioła a alergia pokarmowa
Taraszewska A., Jarosz M., Zioła a alergia pokarmowa, Borgis, Warszawa, 2005
Co to jest alergia pokarmowa? Jak często występuje i jakie są jej objawy? Jakie są najczęstsze alergeny pokarmowe? Na czym polegają alergiczne reakcje krzyżowe? Zioła i przyprawy – które z nich są alergizujące? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w poradniku. Opisano w nim wiele ziół i przypraw z podziałem na te silnie, średnio i w niewielkim stopniu alergizujące. Czy wiesz, że spożycie czosnku wiąże się z wysokim ryzykiem wystąpienia alergii?
-
29. Żywienie a choroba nowotworowa
Jarosz M., Sajór I., Żywienie a choroba nowotworowa, Poradnik dla pacjentów i ich rodzin, IŻŻ i Fundacja Tam i z Powrotem, Primopro, Warszawa, 2013
W poradniku zawarte są praktyczne zalecenia dla pacjentów i ich rodzin odnośnie żywienia osób z chorobami nowotworowymi. Ma to na celu zapobiegnięcie rozwojowi zespołu wyniszczenia nowotworowego, który jest główną przyczyną zgonu nawet 30% osób chorych na niektóre nowotwory. Pozycja ta ma na celu zwiększenie świadomości na temat właściwego sposobu żywienia w czasie choroby i odpowiednio dopasowanej aktywności fizycznej. Może to wpłynąć na poprawę stanu pacjentów onkologicznych, poprawić tolerancję leczenia oraz jakość ich życia, a także wydłużyć czas przeżycia.
-
30. Poprawa żywienia w świetle Europejskiej Karty Walki z Otyłością i wpływ diety na farmakokinetykę leków
Jarosz M., Poprawa żywienia w świetle Europejskiej Karty Walki z Otyłością, [w:] Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki Tom 2, Podolec P. (red.), Medycyna Praktyczna, Kraków, 2010, 289–293; Jarosz M., Wolnicka K., Wpływ diety na farmakokinetykę leków, [w:] Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki Tom 2, Podolec P. (red.), Medycyna Praktyczna, Kraków, 2010, 341–345
W rozdziale „Poprawa żywienia w świetle Europejskiej Karty Walki z Otyłością” przedstawiono w jaki sposób w naszym kraju powinno się realizować zalecenia Europejskiej Karty Walki z Otyłością na poziomie rodziny, szkoły, społeczeństwa, mediów, a zwłaszcza podstawowej i specjalistycznej opieki zdrowotnej. Szczególną rolę w zapobieganiu otyłości i jej powikłaniom ma lekarz podstawowej opieki zdrowotnej oraz poradnictwo dietetyczne.
W kolejnym rozdziale pt. „Wpływ diety na farmakokinetykę leków” zwrócono uwagę na występujące często niebezpieczne powikłania farmakoterapii związane z zalecanymi dietami u pacjentów z różnymi chorobami. Przedstawiono przykłady składników żywności, które wpływają na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków z organizmu chorego oraz praktyczne wskazówki jak im zapobiegać.