Żywienie i styl życia
-
16. II Narodowy Kongres Żywieniowy 2017
II Narodowy Kongres Żywieniowy „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu – postępy 2016”, Materiały kongresowe, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 27.01.2017
W pozycji przedstawiono streszczenia wykładów przedstawionych na II Narodowym Kongresie Żywieniowym „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”, który odbył się dnia 27.01.2017 r. Jak uniknąć raka? Czy jest to w ogóle możliwe? Co wpływa na rozwój nowotworów złośliwych? Co warto wiedzieć o akryloamidzie? Jak żywić się i dbać o aktywność fizyczną w chorobie nowotworowej i po jej zakończeniu? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w powyższych materiałach kongresowych.
-
17. III Narodowy Kongres Żywieniowy 2018
III Narodowy Kongres Żywieniowy „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu – postępy 2017”, Żywienie i aktywność fizyczna osób w wieku starszym w zdrowiu i chorobie, Materiały kongresowe, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 26–27.01.2018
W pozycji przedstawiono streszczenia wykładów przedstawionych na III Narodowym Kongresie Żywieniowym „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2017”, który odbył się w dniach 26–27.01.2018 r. Nosił on tytuł „Żywienie i aktywność fizyczna osób w wieku starszym w zdrowiu i chorobie”. Na kongresie została zaprezentowana Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym. Jak wygląda wchłanianie i metabolizm składników pokarmowych u osób w starszym wieku? Kto może zostać stulatkiem? Jaka aktywność fizyczna w starszym wieku? Jak żywić się przy wybranych chorobach? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w powyższych materiałach kongresowych.
-
18. IV Narodowy Kongres Żywieniowy 2019
IV Narodowy Kongres Żywieniowy „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu – postępy 2018”, Otyłość, anoreksja, bulimia – dlaczego wciąż przegrywamy?, Materiały kongresowe, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 25–26.01.2019
W pozycji przedstawiono sylwetki prelegentów oraz streszczenia wykładów przedstawionych na IV Narodowym Kongresie Żywieniowym „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2018”, który odbył się w dniach 25–26.01.2019 r. Nosił on tytuł „Otyłość, anoreksja, bulimia – dlaczego wciąż przegrywamy?”. Na kongresie została zaprezentowana nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży. Jak leczyć zaburzenia odżywiania? Nadwaga i otyłość u dzieci i młodzieży – czy mamy rozwiązanie tego problemu? Jak zmieniać nawyki żywieniowe? Ile może zdziałać dla zdrowia aktywność fizyczna? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w powyższych materiałach kongresowych. Częściowe omówienie znajduje się w publikacji: Jarosz M. i wsp., Sprawozdanie z IV Narodowego Kongresu Żywieniowego – Otyłość, Anoreksja, Bulimia – dlaczego wciąż przegrywamy?, Żyw Człow Metab, 2019, 46, 1, 8–10
-
19. Żywienie Człowieka i Metabolizm
Żywienie Człowieka i Metabolizm, IŻŻ, Warszawa, 2002–2020
Prof. M. Jarosz był redaktorem naczelnym kwartalnika Żywienie Człowieka i Metabolizm w latach 2002–2020. Był on redaktorem naukowym, autorem i recenzentem wielu artykułów dotyczących wpływu żywności, żywienia i stylu życia na metabolizm i zdrowie człowieka w zakresie prewencji i leczenia chorób.
-
20. Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce
Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce, Jarosz M. (red.), Lidl i IŻŻ, Warszawa, 2018
Książka powstała pod redakcją naukową prof. M. Jarosza w ramach współpracy Lidl Polska i Instytutu Żywności i Żywienia. W publikacji przedstawiono Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dorosłych (2016, opracowaną pod kierunkiem prof. M. Jarosza). W książce znajdziemy m.in. odpowiedzi na pytania: Jakich wartości dostarczają nam warzywa i owoce? Co to są superfruits? Dlaczego kiszonki są super? Jak przechowywać warzywa i owoce? Czy możemy je mrozić? Znajdują się w niej także przepisy zaproponowane przez Darię Ładochę, Kingę Paruzel, Karola Okrasę i Pawła Małeckiego wraz z przybliżoną wartością odżywczą potraw.
-
21. Jeść zdrowiej i żyć dłużej. Żywienie osób w starszym wieku
Jeść zdrowiej i żyć dłużej. Żywienie osób w starszym wieku, Jarosz M. (red.), Lidl i NCEŻ, 2019 Książka powstała pod redakcją naukową prof. M. Jarosza w ramach współpracy Lidl Polska i Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej – „Łączymy siły w walce o zdrowsze i dłuższe życie Polaków”. Znajdziesz w niej Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym wraz z zasadami. Jak ważne są warzywa i owoce? Ile wody pić? Jak odżywiać się w chorobie? Czy leki mogą wchodzić w interakcje z żywności i suplementami? Zajrzyj do tej publikacji i dowiedz się jak cieszyć się doskonałym samopoczuciem do późnej starości.
-
22. Supermocni kontra złodzieje zdrowia
Supermocni kontra złodzieje zdrowia, Kompendium wiedzy o żywieniu dzieci oraz 3 komiksy o mocach warzyw i owoców!, Jarosz M. (red.), Lidl i NCEŻ, 2019
Książka powstała pod redakcją naukową prof. M. Jarosza w ramach współpracy Lidl Polska i Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej – „Łączymy siły w walce o zdrowsze i dłuższe życie Polaków”. Zawiera ona proste informacje dla rodziców, jak żywić swoje dzieci, przykładowe przepisy Karola Okrasy oraz 3 komiksy o mocach warzyw i owoców. Razem ze swoim dzieckiem poznaj przygody superbohaterów z ulicy Borówkowej, drużyny witamin oraz profesora Jot, który razem z dwójką pomocników ratuje miasto przed złym nawykiem. Mamy nadzieję, że Twoje dziecko będzie chciało dołączyć do drużyny supermocnych i z chęcią będzie sięgać po warzywa i owoce.
-
23. Żywienie wpływ na zdrowie człowieka
Langley-Evans S., Żywienie wpływ na zdrowie człowieka, wydanie polskie, Jarosz M. (red.), PZWL, 2009
Prof. M. Jarosz był redaktorem naukowym polskiego wydania wiodącej pozycji na świecie, dotyczącej aktualnej wiedzy o żywieniu w ujęciu interdyscyplinarnym. Książka uwzględnia postępy w dietetyce, fizjologii, biologii molekularnej oraz genetyce. Obejmuje ona żywienie w kolejnych etapach życia człowieka: w okresie płodowym, niemowlęcym, w dzieciństwie, okresie dojrzewania, dorosłości, wieku starszym, a także wpływ żywienia na płodność kobiety i mężczyzny oraz zalecenia żywieniowe dla kobiet w czasie przygotowania do ciąży, w trakcie ciąży oraz karmienia piersią. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów dietetyki, zdrowia publicznego oraz wszystkich kierunków zawierających elementy nauk żywieniowych tj. na uniwersytetach medycznych, uczelniach rolniczych, akademiach wychowania fizycznego.
-
24. Żywienie i styl życia osób w starszym wieku
Żywienie i styl życia osób w starszym wieku, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 2018
Jak dbać o osoby w starszym wieku, aby jak najdłużej mogły cieszyć się zdrowiem i życiem? Jakie są zalecenia żywieniowe dla tych osób? Czy woda ma istotny wpływ na ich zdrowie? A co z suplementami diety i interakcjami pomiędzy nimi a lekami, a także lekami a żywnością? Aktywność fizyczna, sen i zaangażowanie społeczne – czy mają znaczenie? Na te i inne pytania znajdziemy odpowiedzi w publikacji. Zawiera ona też przykładowe, 14-dniowe jadłospisy dla osób w wieku starszym – 1600 i 1900 kcal/dobę.
-
25. Diagnozowanie zaburzeń stanu odżywienia
Jarosz M. i wsp., Diagnozowanie zaburzeń stanu odżywienia w praktyce lekarskiej i pielęgniarskiej, Warszawa, 2010
W publikacji opisano konsekwencje zdrowotne zaburzeń w stanie odżywienia i konsekwencje kliniczne nieprawidłowego żywienia. Autorzy opisali w niej w jaki sposób oceniać sposób żywienia pacjentów i jakie metody oceniające stan odżywienia stosować w gabinetach lekarskich i pielęgniarskich.
-
26. Żywienie kobiet w ciąży
Szostak-Węgierek D., Cichocka A., Żywienie kobiet w ciąży, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2012
Prof. M. Jarosz był redaktorem książki przeznaczonej szczególnie dla przyszłych mam, jak i opiekujących się nimi lekarzy. Jakie składniki są niezbędne w diecie kobiety w ciąży? Gdzie można je znaleźć? W jakich ilościach spożywać? Czy przyszła mama powinna sięgać po suplementy diety? Jeśli tak, to kiedy? Co robić, by uniknąć nudności i wymiotów? Co z tyciem? Nie bać się nadwagi, czy też cały czas się pilnować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w poradniku. Dodatkowo zawiera on przykładowe jadłospisy dla kobiet planujących macierzyństwo oraz dla kobiet w ciąży.
-
27. Zioła a alergia pokarmowa
Taraszewska A., Jarosz M., Zioła a alergia pokarmowa, Borgis, Warszawa, 2005
Co to jest alergia pokarmowa? Jak często występuje i jakie są jej objawy? Jakie są najczęstsze alergeny pokarmowe? Na czym polegają alergiczne reakcje krzyżowe? Zioła i przyprawy – które z nich są alergizujące? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w poradniku. Opisano w nim wiele ziół i przypraw z podziałem na te silnie, średnio i w niewielkim stopniu alergizujące. Czy wiesz, że spożycie czosnku wiąże się z wysokim ryzykiem wystąpienia alergii?
-
28. Żywienie a choroba nowotworowa
Jarosz M., Sajór I., Żywienie a choroba nowotworowa, Poradnik dla pacjentów i ich rodzin, IŻŻ i Fundacja Tam i z Powrotem, Primopro, Warszawa, 2013
W poradniku zawarte są praktyczne zalecenia dla pacjentów i ich rodzin odnośnie żywienia osób z chorobami nowotworowymi. Ma to na celu zapobiegnięcie rozwojowi zespołu wyniszczenia nowotworowego, który jest główną przyczyną zgonu nawet 30% osób chorych na niektóre nowotwory. Pozycja ta ma na celu zwiększenie świadomości na temat właściwego sposobu żywienia w czasie choroby i odpowiednio dopasowanej aktywności fizycznej. Może to wpłynąć na poprawę stanu pacjentów onkologicznych, poprawić tolerancję leczenia oraz jakość ich życia, a także wydłużyć czas przeżycia.
-
29. Poprawa żywienia w świetle Europejskiej Karty Walki z Otyłością i wpływ diety na farmakokinetykę leków
Jarosz M., Poprawa żywienia w świetle Europejskiej Karty Walki z Otyłością, [w:] Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki Tom 2, Podolec P. (red.), Medycyna Praktyczna, Kraków, 2010, 289–293; Jarosz M., Wolnicka K., Wpływ diety na farmakokinetykę leków, [w:] Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki Tom 2, Podolec P. (red.), Medycyna Praktyczna, Kraków, 2010, 341–345
W rozdziale „Poprawa żywienia w świetle Europejskiej Karty Walki z Otyłością” przedstawiono w jaki sposób w naszym kraju powinno się realizować zalecenia Europejskiej Karty Walki z Otyłością na poziomie rodziny, szkoły, społeczeństwa, mediów, a zwłaszcza podstawowej i specjalistycznej opieki zdrowotnej. Szczególną rolę w zapobieganiu otyłości i jej powikłaniom ma lekarz podstawowej opieki zdrowotnej oraz poradnictwo dietetyczne.
W kolejnym rozdziale pt. „Wpływ diety na farmakokinetykę leków” zwrócono uwagę na występujące często niebezpieczne powikłania farmakoterapii związane z zalecanymi dietami u pacjentów z różnymi chorobami. Przedstawiono przykłady składników żywności, które wpływają na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków z organizmu chorego oraz praktyczne wskazówki jak im zapobiegać.
-
30. Postępy Nauk Medycznych
Postępy Nauk Medycznych, Progress in Medicine, IŻŻ, Borgis, Warszawa, 2012, XXV, 12
Prof. M. Jarosz był redaktorem naukowym całego numeru poświęconego problemowi niedożywienia oraz głównym autorem następujących artykułów:
- The problem of malnutrition in Poland and across the world
- Influence of malnutrition on the risk of hospital-acquired pneumonia
- Undernutrition, malnutrition and wastage of food
- Niedożywienie i zaburzenia odżywiania u kobiet w wieku prokreacyjnym
- Komentarz do prac