Zagraniczne
-
31. International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity 2017
Capturing health and eating status through a nutritional perception screening questionnaire (NPSQ9) in a randomized internet-based personalised nutrition intervention: the Food4Me study, Int. J. Behav. Nutr. Phys. Act., 2017, 14, 168
Prof. M. Jarosz był współautorem badań i publikacji, w których opracowano proste, krótkie badanie ankietowe w postaci kwestionariusza oceniającego sposób żywienia, stan odżywienia oraz stan zdrowia. Został on poddany walidacji i użyty w komunikacji internetowej u 2369 uczestników badania Food4Me. Badania potwierdziły przydatność tej metody do szybkiej oceny sposobu żywienia i stanu odżywienia, co umożliwiło tworzenie spersonalizowanych zaleceń żywieniowych. Utworzony kwestionariusz mógłby znaleźć zastosowanie w praktyce dietetycznej i lekarskiej.
-
32. Nutrients 2017
Mediterranean Diet Adherence and Genetic Background Roles within a Web-Based Nutritional Intervention: The Food4Me Study, Nutrients, 2017, 9, 1107, 1–17
Prof. M. Jarosz był wykonawcą i współautorem pracy, w której oceniono wpływ diety śródziemnomorskiej na zdrowie uczestników w zależności od występujących u nich genetycznych wariantów metabolicznych związanych z wyższym ryzykiem chorób metabolicznych. U wszystkich oceniono tzw. „Genetic Risk Score (GRS)” i Mediterranean Diet Score (MDS) oraz ocenę sposobu żywienia. Interwencja żywieniowa przyniosła istotnie większe rezultaty w postaci większego zmniejszenia poziomu cholesterolu, większego spadku wskaźnika BMI i większego obniżenia stężenia glukozy u osób z niższym GRS. Wykazano także, że im bardziej skuteczne stosowanie diety śródziemnomorskiej (wysoki MDS) to pozytywne zmiany metaboliczne były większe.
-
33. International Journal of Food Sciences and Nutrition 2018
Higher vegetable protein consumption, assessed by an isoenergetic macronutrient exchange model, is associated with a lower presence of overweight and obesity in the web-based Food4Me European Study, Int J Food Sci Nutr, 2018, 240–253
Prof. M. Jarosz był wykonawcą i współautorem badań, których celem było zbadanie czy wyższe spożycie białka roślinnego (z warzyw) zmniejsza ryzyko rozwoju nadwagi i otyłości. Różnice w spożyciu makroskładników były ocenione w randomizowanych badaniach online w populacji różnych regionów Europy wschodniej, zachodniej, południowej i w Anglii. Badania wykazały, że zwiększenie spożycia białka z warzyw, a zmniejszenie białka zwierzęcego i cukru pozwala zmniejszyć częstość występowania nadmiernej masy ciała w społeczeństwie.
-
34. Obesity Facts 2017
24th European Congress on Obesity (ECO2017), Porto, Portugal, 17–20 May 2017
Prof. M. Jarosz był kierownikiem dwóch tematów i głównym autorem badań oraz publikacji prezentowanych na kongresie:
Jarosz M., Siuba-Strzelińska M., Exploring consumer’s attitudes related to healthy nutrition in the context of reading labels, Obes. Facts, 2017, 10, suppl. 1, 122
Jarosz M., Charzewska J., Wolnicka K., Jaczewska-Schuetz J., Taraszewska A., Siuba-Strzelińska M., Nutritional status among Polish school age children, Obes. Facts, 2017, 10, suppl. 1, 243–244
oraz był współwykonawcą i współautorem prac:
Wolnicka K., Taraszewska A., Jaczewska-Schuetz J., Jarosz M., Niewiarowska M., Influence of school fruit and vegetable scheme on fruit and vegetable consumption among school children during 3 years of evaluation, Obes. Facts, 2017, 10, suppl. 1, 128
Taraszewska A., Wolnicka K., Jaczewska-Schuetz J., Jarosz M., Niewiarowska M., The school fruit and vegetable scheme as an effective strategy leading to positive changes in some eating behaviours of children, Obes. Facts, 2017, 10, suppl. 1, 151–152
-
35. Obesity Facts 2018
25th European Congress on Obesity, Vienna, Austria, 23–26 May 2018
Prof. M. Jarosz był kierownikiem dwóch tematów i współautorem badań oraz publikacji prezentowanych na kongresie:
Skarżyńska G., Cholewińska P., Jarosz M., Siuba-Strzelińska M., Influence of an educational media campaign on the development of prohealth shopping behavior of Poles in the contex of purchasing products with a lower content of salt, sugar and fat, Obes. Facts, 2018, 11 (suppl. 1), 326
Jarosz M., Siuba-Strzelińska M., Exploring Internet users knowledge about health-promoting behaviors in Poland, Obes. Facts, 2018, 11 (suppl. 1), 130
-
36. Annals of Oncology 2008
ESMO 10th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 25–28.06.2008, Barcelona, Hiszpania, Jarosz M., Sekuła W., Figurska K., Trends in colon cancer morbidity rate and in dietary pattern in Poland, Ann. Oncol., 2008, 19, suppl. 6, 105
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem publikacji. Przedstawiono w niej wyniki badań dotyczących wpływu zmian sposobu żywienia Polaków (opracowanie na podstawie danych IŻŻ zawierające informacje z bilansów żywnościowych) na zachorowalność na nowotwory złośliwe w Polsce (Krajowy Rejestr Nowotworów) w latach 1990–2006. Wykazano w nich, że na zmniejszenie dynamiki wzrostu zachorowań na raka jelita grubego w Polsce po roku 1990 miało wpływ zmniejszenie spożycia mięsa czerwonego, jego przetworów, tłuszczów zwierzęcych oraz cukrów prostych, a także wzrost spożycia warzyw i owoców.
-
37. Annals of Oncology 2009
ESMO 11th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 24–27.06.2009, Barcelona, Hiszpania, Jarosz M., Sekuła W., Rychlik E., Trends in oesophageal cancer incidence rates in Poland in relation to changes in the diet and in tobacco smoking during the period of 1960–2006, Ann. Oncol., 2009, 20, suppl. 7, vii42
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem publikacji. W pracy wykazano, że dynamiczny wzrost zachorowań na raka przełyku w Polsce od 1960 do 2006 r. był związany z narastającą dynamicznie otyłością (markerem, której było zwiększenie % energii z tłuszczu w diecie), dwukrotnie zwiększonego spożycia mięsa czerwonego i jego przetworów oraz dużego spożycia alkoholu i palenia tytoniu. Natomiast obserwowane zmniejszenie zachorowalności na raka przełyku w latach 90. spowodowane było najprawdopodobniej zmniejszeniem spożycia mięsa czerwonego i jego przetworów, zmniejszeniem spożycia kwasów tłuszczowych nasyconych oraz zwiększeniem spożycia warzyw i owoców, a także zmniejszeniem palenia tytoniu.
-
38. Annals of Oncology 2010
ESMO 12th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 30.06–03.07.2010, Barcelona, Hiszpania, Jarosz M., Sekuła W., Rychlik E., Trends in liver cancer incidence rates in Poland in relation to changes in the diet during the period of 1980–2007, Ann. Oncol., 2010, 21, suppl. 6, vi55
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem publikacji. W pracy m.in. wykazano, że spadek zachorowań na raka wątroby w latach 1991 – 2007 związany był najprawdopodobniej ze wzrostem spożycia owoców i warzyw oraz wzrostem spożycia kawy. Na zmniejszenie zachorowalności na ten nowotwór mogła wpłynąć również poprawa warunków produkcji i przechowywania żywności, związana z wprowadzeniem systemów bezpieczeństwa żywności w naszym kraju, co spowodowało zmniejszenie w niej obecności zanieczyszczeń m.in. aflatoksyn.
-
39. Annals of Oncology 2011
ESMO 13th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 22–25.06.2011, Barcelona, Hiszpania, Jarosz M., Sekuła W., Rychlik E., Trends in gallbladder cancer incidence rates in Poland in relation to changes in the diet and tobacco smoking during the period of 1970–2008, Ann. Oncol., 2011, 22, suppl. 5, v62
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem publikacji. Wykazano w niej, że zmniejszanie się od połowy lat 90. liczby przypadków zachorowań na raka pęcherzyka żółciowego w Polsce było najprawdopodobniej związane ze zwiększonym spożyciem herbaty i kawy, witaminy C w diecie oraz zmniejszeniem zjawiska palenia tytoniu.
-
40. Annals of Oncology 2013
ESMO 15th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 03–06.07.2013 Barcelona, Hiszpania
Prof. M. Jarosz był kierownikiem dwóch badań naukowych i głównym autorem publikacji:
Jarosz M., Sekuła W., Rychlik E, Rectal cancer morbidity and changes in the diet in POLAND in the years 1960–2010, Ann. Oncol., 2013, 24, suppl. 4, iv52-iv53
Jarosz M., Sajór I., Waist circumference is the strongest anthropometric risk factor of premalignant lesions in the large intestine, Ann. Oncol., 2013, 24, suppl. 4, iv119
W pierwszej pracy oceniono wpływu zmian żywienia Polaków na zmniejszenie zachorowalności na raka odbytnicy. W drugiej wykazano, że wielkości obwodu talii jest najsilniejszym parametrem antropometrycznym oceniającym ryzyko rozwoju raka jelita grubego.
-
41. Annals of Oncology 2014
ESMO 16th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 25–28.06.2014, Barcelona, Hiszpania
Prof. M. Jarosz był kierownikiem trzech badań naukowych i głównym autorem publikacji:
Jarosz M., Gugała-Mirosz S., Comparison of the average body weight and waist circumference in patient with Barrett’s oesophagus and patient without lesions. Ann. Oncol., 2014, 25, suppl. 2, ii36
Jarosz M., Rychlik E., Sekuła W., Folate intake and selected gastrointestinal cancers morbidity in Poland in the years 1960–2010, Ann. Oncol., 2014, 25, suppl. 2, ii23
Jarosz M., Sajór I., Abdominal obesity is associated with the number of colorectal polyps in men butnot in women, Ann. Oncol., 2014, 25, suppl. 2, ii72
-
42. Annals of Oncology 2015
ESMO 17th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 01–04.07.2015, Barcelona, Hiszpania
Prof. M. Jarosz był kierownikiem trzech badań naukowych i głównym autorem publikacji:
Jarosz M., Rychlik E., Sekuła W., Fruit consumption and selected gastrointestinal cancers morbidity in Poland in the years 1990–2012., Ann. Oncol., 2015, 26, suppl. 4, iv9
Jarosz M., Rychlik E., Sekuła W., Red meat consumption and selected gastrointestinal cancers morbidity in Poland in the years 1990–2012, Ann. Oncol., 2015, 26, suppl. 4, iv9
Jarosz M., Sajór I., Body fat mass and the risk of colorectal polyps in men and women, Ann. Oncol., 2015, 26, suppl. 4
-
43. Annals of Oncology 2016
ESMO 18th World Congress on Gastrointestinal Cancer, Spain Barcelona, 29.06–02.07.2016, Barcelona, Hiszpania
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem publikacji:
Jarosz M., Gugała-Mirosz S., Physical activity and Brrett’s oesophagus, Ann. Oncol., 2016, 27, suppl.2, ii67
W pracy wykazano, że mała aktywność fizyczna jest jednym z istotnych czynników ryzyka rozwoju przełyku Barretta, niezależnym od otyłości.
-
44. Annals of Oncology 2017
ESMO 19th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 28.06-01.07.2017, Barcelona, Hiszpania
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem publikacji:
Jarosz M., Rychlik E., Sekuła W., Fat consumption and selected gastrointestinal cancers morbidity rates in Poland in the years 1960-2014, Ann. Oncol., 2017, 28, suppl. 3, 22
Jarosz M., Rychlik E., Sekuła W., Coffee and alcohol consumption and liver cancer morbidity rates in Poland, Ann. Oncol., 2017, 28, suppl. 3, 20
W pracach tych oceniono wpływ spożycia tłuszczu oraz kawy i alkoholu na częstość występowania wybranych nowotworów złośliwych w Polsce.
-
45. Annals of Oncology 2018
ESMO 20th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 20–23.06.2018, Barcelona, Hiszpania, Jarosz M., Rychlik E., Morbidity trends for selected gastrointestinal cancers in Poland and the costs of treatment, Ann. Oncol., 2018, 29, suppl. 5, v9
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem publikacji. W badaniach wykazano, że korzystne zmiany w żywieniu i paleniu tytoniu w Polskiej populacji prawdopodobnie w istotnym stopniu przyczyniły się do spadku zachorowalności na większość nowotworów przewodu pokarmowego, a wśród mężczyzn również na raka płuca. Wymienione pozytywne tendencje zachorowalności na nowotwory złośliwe pozwoliły według szacunków uniknąć ok. 313 tys. przypadków zachorowań i dzięki temu oszczędzić ok. 9,4 miliarda złotych.