Zagraniczne
-
16. Journal of Food Protection 2008
Rożynek E., Dzierżanowska-Fangrat K., Korsak D., Konieczny P., Wardak S., Szych J., Jarosz M., Dzierżanowska D., Comparison of Antimicrobial Resistance of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli Isolated from Humans and Chicken Carcasses in Poland, J. Food Prot., 2008, 71, 3, 602–607
Prof. M. Jarosz był współwykonawcą badań i współautorem artykułu. W pracy oceniono częstość występowania oporności na antybiotyki Campylobacter jejuni i Campylobacter coli izolowanych z kurczaków Brojler oraz ze stolca dzieci w Polsce. Stwierdzono wysoką oporność na te patogeny zarówno ze szczepów u ludzi jak i z kurczaków na ciprofloksacynę, ampicylinę i tetracyklinę.
-
17. International Journal of Antimicrobial Agents 2005
Dzierżanowska-Fangrat K., Rożynek E., Celińska-Cedro D., Jarosz M., Pawłowska J., Szadkowski A., Budzyńska A., Nowak J., Romańczuk W., Prosiecki R., Jóźwiak P., Dzierżanowska D., Antimicrobial resistance of Helicobacter pylori in Poland: a multicentre study, Int. J. Antimicrob. Agents, 2005 Sep, 26 (3), 230–234
Prof. M. Jarosz był uczestnikiem badań i współautorem publikacji dotyczącej oceny częstości występowania oporności na najczęściej stosowane leki przeciwbakteryjne w leczeniu zakażenia H. pylori w Polsce. Wykazano w nich duży odsetek (sięgający 45%) szczepów bakteryjnych opornych na metronidazol oraz 20% szczepów bakteryjnych opornych równocześnie na metronidazol i klarytromycynę.
-
18. European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology 2012
Jarosz M., Wierzejska R., Siuba M., Maternal caffeine intake and its effect on pregnancy outcomes, Eur. J. Obstet. Gynecol. Reprod. Biol., 2012, 160, 156–160 [w 2011 r. pre-press]
Prof. M. Jarosz był kierownikiem tematu naukowego i głównym autorem pracy oceniającej spożycie kawy u kobiet w ciąży i jego wpływ na przebieg ciąży, czas jej trwania, masę urodzeniową dziecka i wyniki w skali Apgar u noworodków. Stwierdzono, że 98,4% kobiet w ciąży nie piła więcej niż 300 mg kofeiny dziennie. Nie stwierdzono zależności pomiędzy spożyciem kofeiny, a ryzykiem przedwczesnego porodu, masą urodzeniową i wynikiem w skali Apgar u noworodków.
-
19. Journal of Food Protection 2011
Maćkiw E., Rzewuska K., Korsak D., Stoś K., Jarosz M., Occurrence of Campylobacter spp. in Poultry and Poultry Products for Sale on the Polish Retail Market, J. Food Prot., 2011, 74, 6, 986–989
Prof. M. Jarosz był współautorem pracy, w której zbadano częstość występowania Campylobacter spp. w mięsie drobiowym i produktach drobiowych sprzedawanych w polskich sklepach. Campylobacter jejuni i Campylobacter coli są najczęstszymi przyczynami bakteryjnych zakażeń przewodu pokarmowego u ludzi na świecie. Stwierdzono wysoką częstość występowania tych bakterii w mięsie kurczaków (51,7%) i podrobach z kurczaka (47,3%). Stwierdzono tylko 1,2% szczepów bakteryjnych, które były oporne na obróbkę termiczną.
-
20. Gastroenterology Research and Practice 2012
Jarosz M., Sekuła W., Rychlik E., Influence of diet and tobacco smoking on pancreatic cancer incidence In Poland In 1960–2008, Gastroenterol Res Pract, 2012
Celem pracy było zbadanie wpływu czynników żywieniowych, spożycia alkoholu i palenia papierosów na częstość występowania raka trzustki w Polsce w latach 1960–2008. Wyniki pracy wskazują, że wzrost częstości występowania raka trzustki w latach 1960–1995 był związany z malejącym spożyciem warzyw i owoców oraz rosnącym spożyciem mięsa czerwonego, tłuszczów zwierzęcych, cukru oraz wzrostem spożycia alkoholu i palenia tytoniu. Zaobserwowany po 1995 r. spadek częstości zachorowań na raka trzustki był prawdopodobnie spowodowany poprzez zmniejszenie spożycia mięsa czerwonego i wzrost spożycia owoców, a także zmniejszenie się zjawiska palenia tytoniu.
-
21. BioMed Research International 2013
Jarosz M., Sekuła W., Rychlik E., Trends in dietary patterns, alcohol intake, tobacco smoking and colorectal cancer in Polish population in 1960–2008, BioMed Res. Int., 2013, art. ID 183204
Prof. M. Jarosz był kierownikiem i głównym wykonawcą pracy. Zbadano w niej zależność pomiędzy spożyciem żywności, alkoholu i paleniem tytoniu a częstością występowania raka jelita grubego w Polsce w latach 1960–2008. Wykazano, że pozytywne zmiany w diecie Polaków (zmniejszenie spożycia czerwonego mięsa, tłuszczów zwierzęcych, cukru oraz jednoczesne zwiększenie spożycia warzyw i owoców, witaminy D i zmniejszenie ilości osób palących tytoń miały prawdopodobnie istotny wpływ na zmniejszenie dynamiki narastania zachorowań na raka jelita grubego zarówno u kobiet, jak i u mężczyzn.
-
22. Cardiology Journal 2016
Jarosz M., Wolańska D., Stolińska-Fiedorowicz H., Respondek W., Kłosiewicz-Latoszek W., Nutrition and lifestyle in patients pharmacologically treated due to hypertension, Cardiol. J., 2016, 23, 5, 491–496
W pracy oceniono jaki odsetek pacjentów z nadciśnieniem tętniczym realizuje niefarmakologiczne metody leczenia tej choroby związane przede wszystkim ze zmianami żywienia i wzrostem aktywności fizycznej. Ponad 90% pacjentów nie poprawiło elementów żywienia i stylu życia, nie zredukowało otyłości, nie zmniejszyło spożycia soli i nie zaprzestało palenia tytoniu.
-
23. Annals of Agricultural and Environmental Medicine 2016
Wolnicka K., Jarosz M., Jaczewska-Schuetz J., Taraszewska A., Differences in prevalence of overweight, obesity and underweight among children from primary schools from rural and urban areas, Ann Agric Environ Med, 2016, 23, 2, 240–243
Prof. M. Jarosz był współautorem badań i artykułu. W pracy oceniono częstość występowania nadwagi, otyłości i niedowagi u dzieci losowo wybranych z 5 województw (pomorskie, opolskie, wielkopolskie, podkarpackie, mazowieckie) reprezentatywnych dla północnej, południowej, wschodniej, zachodniej i centralnej Polski. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono podobną częstość występowania nadwagi, otyłości i niedowagi u dzieci w regionach miejskich i wiejskich.
-
24. Helicobacter 2003
Jarosz M., Evaluation of the Vitamin C and Probiotics Use in Helicobacter pylori Infection Eradication Treatment, Helicobacter, Graham D. Y. (ed.), Blackwell Publishing, 2003, 8, 4, 443
Prof. M. Jarosz był kierownikiem tematu naukowego i głównym autorem pracy oceniającej skuteczność terapii eradykacyjnej z dodatkiem witaminy C i probiotyków. Badania przeprowadzono w podwójnie ślepej próbie w dwóch grupach stosując standardowe terapie H. pylori oraz w dwóch grupach stosując poza terapią standardową dodatkowo witaminę C i probiotyki (L. acidophilus). W grupach, w których zastosowano dodatkowo witaminę C i probiotyki odsetek wyleczonych pacjentów był istotnie wyższy 96 vs 81 (p=0,005).
-
25. Helicobacter 2004
Jarosz M., Dzieniszewski J., Human life length in relations to infection with Helicobacter pylori – a survey on frequency of the H. pylori infection among the Polish centenarians, Helicobacter, Graham D. Y. (ed.), Blackwell Publishing, 2004, 9, 5, 517
Prof. M. Jarosz był kierownikiem zadania i głównym wykonawcą projektu „Środowiskowe i genetyczne czynniki długowieczności polskich stulatków” PBZ KBN/22/P05/99) oraz głównym współautorem pracy oceniającej częstość występowania H. pylori u wybranej losowo grupy, z 3400 polskich stulatków, w porównaniu do młodszych grup wiekowych 50–59, 60–69, 70–99. Badania wykazały, że u 100-latków częstość zakażenia H. pylori jest istotnie mniejsza (o ponad 30%) niż w grupie poniżej 80 lat. Prawdopodobnie zakażenie H. pylori wywołując przewlekły stan zapalny w organizmie ma wpływ na rozwój miażdżycy i innych powikłań. Miałaby ona negatywny wpływ na długość życia ludzi.
-
26. Obesity reviews 2005
Jarosz M. i wsp., Overweight and obesity and prevalence of selected diseases in patients hospitalized in Poland, Obesity reviews, 14th European Congress on Obesity 1–4 June 2005, Athens, Greece, Blackwell Publishing, 100
Prof. M. Jarosz był kierownikiem tematu naukowego i głównym autorem pracy, której celem była ocena przyczyn hospitalizacji chorych w polskich szpitalach oraz częstości występowania u nich nadwagi i otyłości. Badania przeprowadzono u wybranych losowo 3267 pacjentów przyjmowanych do szpitala. Nadwagę stwierdzono u 36% mężczyzn i 32% kobiet, a otyłość u 16% mężczyzn i 25% kobiet. Natomiast u osób z chorobami sercowo-naczyniowymi wskaźniki te były większe (nadwaga – 43% mężczyzn, 35% kobiet, otyłość – 25% mężczyzn, 41% kobiet). Najczęstszymi przyczynami hospitalizacji były choroby przewodu pokarmowego, układu sercowo-naczyniowego i nowotwory, o rozwoju których w dużym stopniu decyduje nadmiar tkanki tłuszczowej.
-
27. Endoscopy 1995
Jarosz M., Dzieniszewski J., Prevalence of Helicobacter pylori Infection in Cases of Duodenal Ulcer in Patients with Chronic Pancreatitis, Endoscopy, 7, 27, September 1995, S11
Prof. M. Jarosz był kierownikiem tematu i głównym autorem pracy, w której oceniono częstość występowania zakażenia H. pylori u pacjentów z wrzodem dwunastnicy i współistniejącym przewlekłym zapaleniem trzustki (PZT) z jej niewydolnością. W pracy wykazano, że zakażenie H. pylori występuje istotnie rzadziej u chorych z PZT z niewydolnością trzustki niż u chorych z PZT bez niewydolności trzustki oraz u chorych z wrzodem dwunastnicy bez PZT. Wyniki wskazują, że zmniejszone wydzielanie wodorowęglanów przez trzustkę neutralizujących kwaśną treści żołądka w dwunastnicy odgrywają rolę w patogenezie wrzodu dwunastnicy.
-
28. Gastroentérologie Clinique et Biologique 1991
Jarosz M., Dzieniszewski J., La teneur en amino-acides du plasma sanguin en tant que test de l’activité exocrine du pancréas, Gastroenterol. Clin. Biol., 1991, 15 (2 bis), 86
W pracy podjęto się opracowania nowego testu diagnostycznego dotyczącego oceny czynności zewnątrzwydzielniczej trzustki. Trzustka produkuje w ciągu doby olbrzymią ilość białek enzymatycznych, największą w organizmie. Do produkcji wytwarzanych przez ten narząd enzymów wykorzystuje aminokwasy znajdujące się we krwi. Zbadano w jakim stopniu, po stymulacji hormonalnej trzustki zmniejsza się stężenie całkowite i poszczególnych aminokwasów we krwi. Po podaniu dożylnym hormonów zaobserwowano, w krótkim czasie, istotny spadek stężenia aminokwasów we krwi, który był odwrotnie proporcjonalny do stopnia uszkodzenia czynności wewnątrzwydzielniczej trzustki. Wyniki pracy mają nie tylko walor poznawczy, ale mogą być wykorzystywane do oceny czynności zewnątrzwydzielniczej trzustki w przebiegu przewlekłego zapalenia tego narządu (PZT).
-
29. GUT/ Endoscopy 2007
Jarosz M. i wsp., Pancreatic cancer and tobacco smoking, diet,chronić pancreatitis in Poland, 2007, GUT, III, 56, Endoscopy, I, 39, Thieme, A252;
Jarosz M. i wsp., Stomach cancer vs. vegetable, fruit, vitamin C and table salt consumption in Poland between 1960 and 2004, 2007, GUT, III, 56, Endoscopy, I, 39, Thieme, A252
Prof. M. Jarosz był kierownikiem tematu i głównym autorem dwóch prac dotyczących wpływu żywienia, palenia tytoniu na częstość występowania raka żołądka i raka trzustki w Polsce w okresie 1960–2004. W pracach tych stwierdzono m.in., że bardzo duży spadek częstości występowania raka żołądka w Polsce w wyżej wymienionym okresie był spowodowany zmniejszeniem spożycia soli, a zwiększeniem spożycia warzyw, owoców i witaminy C. Natomiast spadek zachorowania na raka trzustki w ostatnim okresie był spowodowany poza zwiększeniem spożycia warzyw i owoców, zmniejszeniem spożycia mięsa czerwonego i paleniem tytoniu.
-
30. European Journal of Nutrition 2018
Associations of vitamin D status with dietary intakes and physical activity levels among adults from seven European countries: the Food4Me study, Eur J Nutr, 2018 Jun, 57 (4), 1357–1136
Prof. M. Jarosz był uczestnikiem badań i współautorem pracy dotyczącej oceny stężeń witaminy D w relacji do diety i aktywności fizycznej u losowo wybranej populacji (1075 osób) w 7 krajach europejskich. Niedobór witaminy D występował częściej u kobiet w porównaniu do mężczyzn, u młodszych dorosłych częściej niż u starszych dorosłych oraz częściej zimą niż latem. Istotnie rzadziej niedobór witaminy D występował u osób, które spożywały więcej niż 10 µg dziennie witaminy D z żywnością i/lub z suplementacji.