Żywieniowa profilaktyka chorób układu krążenia

Szostak W. B., Jarosz M., Żywieniowa profilaktyka chorób układu krążenia, [w:] Dietetyka kliniczna, Grzymisławski M. (red.), PZWL, Warszawa, 2019, 458–467

W podrozdziale przedstawiono najczęstsze czynniki ryzyka choroby niedokrwiennej serca, w których uwzględniono szczególną rolę w rozwoju tej choroby hipercholesterolemii związanej głównie ze spożyciem tłuszczów zwierzęcych. Wykazano w jaki sposób skojarzenie kilku czynników ryzyka np. cholesterol, alkohol, cukrzyca, palenie tytoniu zwiększa ryzyko zawału i udaru. Omówiono także te cechy diety śródziemnomorskiej, które są najważniejsze w profilaktyce miażdżycy.

Kalendarz pełen zdrowia

23 lipca

Apolinary, Bogna, Brygida
Jaka dieta w kamicy nerkowej?
Jaka dieta w kamicy nerkowej?
Jaka dieta w kamicy nerkowej?