Żywieniowa profilaktyka chorób układu krążenia

Szostak W. B., Jarosz M., Żywieniowa profilaktyka chorób układu krążenia, [w:] Dietetyka kliniczna, Grzymisławski M. (red.), PZWL, Warszawa, 2019, 458–467

W podrozdziale przedstawiono najczęstsze czynniki ryzyka choroby niedokrwiennej serca, w których uwzględniono szczególną rolę w rozwoju tej choroby hipercholesterolemii związanej głównie ze spożyciem tłuszczów zwierzęcych. Wykazano w jaki sposób skojarzenie kilku czynników ryzyka np. cholesterol, alkohol, cukrzyca, palenie tytoniu zwiększa ryzyko zawału i udaru. Omówiono także te cechy diety śródziemnomorskiej, które są najważniejsze w profilaktyce miażdżycy.

Kalendarz pełen zdrowia

13 lutego

Katarzyna, Grzegorz, Julian
Czy suplementy diety mogą uchronić nas przed rakiem?
Czy suplementy diety mogą uchronić nas przed rakiem?
Czy suplementy diety mogą uchronić nas przed rakiem?