Żywienie chorych z nowotworami

Jarosz M., Sajór I., Żywienie chorych z nowotworami, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2019

Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów, osób opiekujących się chorymi, lekarzy i dietetyków. Autorzy w szczegółowy sposób przedstawiają zalecenia żywieniowe m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości. W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych.

Kalendarz pełen zdrowia

26 kwietnia

Marzena, Grzegorz, Marcelina
Celiakia (choroba trzewna) - niedoceniona i niezauważona
Celiakia (choroba trzewna) - niedoceniona i niezauważona
Celiakia (choroba trzewna) - niedoceniona i niezauważona