Zaparcia

Zaparcia, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2019

Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Przyczyną zaparć może być choroba przewodu pokarmowego, wymagająca zdiagnozowania i leczenia, jednak najczęściej winowajcami są: nieregularny tryb życia i ciągły pośpiech, obciążenia psychiczne, nieprawidłowe żywienie oraz stałe powstrzymywanie się od wypróżnienia. W zwalczaniu zaparć skuteczne są metody niefarmakologiczne. W poradniku znajdują się rady jak zmienić dietę i tryb życia, jakich potrwa unikać oraz z jakich produktów spożywczych przyrządzać posiłki, by pozbyć się zaparć. W książce znajdują się także przykładowe jadłospisy.

Kalendarz pełen zdrowia

26 kwietnia

Marzena, Grzegorz, Marcelina
Celiakia (choroba trzewna) - niedoceniona i niezauważona
Celiakia (choroba trzewna) - niedoceniona i niezauważona
Celiakia (choroba trzewna) - niedoceniona i niezauważona