Projekt badawczy pt. Alergia pokarmowa i celiakia u pacjentów z rozpoznanym zespołem jelita nadwrażliwego

Respondek W., Zespół jelita nadwrażliwego a nietolerancja glutenu, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 2010 w ramach projektu badawczego N404 052 31 realizowanego w latach 2006–2009 pt. Alergia pokarmowa i celiakia u pacjentów z rozpoznanym zespołem jelita nadwrażliwego (IBS). Badania możliwości wykorzystania probiotyków i skoniugowanych kwasów tłuszczowych (CLA) w leczeniu IBS oraz celiakii i alergii pokarmowej z nim związanych.

Prof. M. Jarosz był kierownikiem grantu i redaktorem naukowym monografii. W badaniach stwierdzono, że u pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego nietolerancja glutenu występuje istotnie częściej niż w populacji ogólnej, dlatego wskazane jest wykonywanie u tych pacjentów badań diagnostycznych w kierunku celiakii. Udowodniono również, że najczęstszą postacią choroby trzewnej rozpoznawanej u osób z zespołem jelita nadwrażliwego jest postać latentna. Zastosowanie probiotyku Lactobacillus rhamnosus GG z dietą z ograniczeniem glutenu zwiększa jej skuteczność, zwłaszcza u osób cierpiących na biegunkę i wzdęcia.

Kalendarz pełen zdrowia

12 czerwca

Janina, Mieczysław, Czesław
Zredukuj sól – zmniejszysz ryzyko nadciśnienia
Zredukuj sól – zmniejszysz ryzyko nadciśnienia
Zredukuj sól – zmniejszysz ryzyko nadciśnienia