Nowotwory złośliwe

Jarosz M., Nowotwory złośliwe, Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania?, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2015

Prof. M. Jarosz był redaktorem i autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Nowotwory złośliwe są powodowane wieloma czynnikami. W przypadku niektórych nowotworów złośliwych (np. jelita grubego, sutka, żołądka) aż połowa cierpiących na te choroby mogłaby ich uniknąć dzięki zmianie trybu życia i odżywiania. W poradniku omówiono przyczyny nowotworów złośliwych, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu czynników środowiskowych tj. składniki pokarmowe, aktywność fizyczna, masa ciała, picie alkoholu, palenie tytoniu na rozwój choroby nowotworowej. Przedstawiono też rekomendacje międzynarodowych ekspertów dotyczących zmniejszenia ryzyka zachorowania.

Kalendarz pełen zdrowia

23 lipca

Apolinary, Bogna, Brygida
Jaka dieta w kamicy nerkowej?
Jaka dieta w kamicy nerkowej?
Jaka dieta w kamicy nerkowej?