Nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2019

Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. W poradniku opisane są czynniki prowadzące do rozwoju nadciśnienia tętniczego, częstość występowania, objawy, leczenie i konsekwencje zdrowotne nieleczonego nadciśnienia. Zawarte są w nim także zasady prozdrowotnego modelu żywienia – co jeść, a jakich produktów unikać, by obniżyć zbyt wysokie ciśnienie lub ograniczyć ryzyko nadciśnienia. W książce znajdują się także przykładowe jadłospisy dla osób z nadciśnieniem tętniczym.

Kalendarz pełen zdrowia

12 czerwca

Janina, Mieczysław, Czesław
Zredukuj sól – zmniejszysz ryzyko nadciśnienia
Zredukuj sól – zmniejszysz ryzyko nadciśnienia
Zredukuj sól – zmniejszysz ryzyko nadciśnienia