Nadciśnienie tętnicze

Nadciśnienie tętnicze, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2019

Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. W poradniku opisane są czynniki prowadzące do rozwoju nadciśnienia tętniczego, częstość występowania, objawy, leczenie i konsekwencje zdrowotne nieleczonego nadciśnienia. Zawarte są w nim także zasady prozdrowotnego modelu żywienia – co jeść, a jakich produktów unikać, by obniżyć zbyt wysokie ciśnienie lub ograniczyć ryzyko nadciśnienia. W książce znajdują się także przykładowe jadłospisy dla osób z nadciśnieniem tętniczym.

Kalendarz pełen zdrowia

19 września

January, Konstancja, Marta
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych