Kawa – czy jest zdrowa? Mleko – czy warto je pić?

W ostatnim czasie w zakładce Media Gazety pojawiło się kilka nowości.

Czy kawa jest zdrowa? Czy warto pić mleko? To dwa tematy, na które prof. Mirosław Jarosza udzielił wywiadów.

Cytat Profesora pojawił się także w artykule o mleku A2. Czy mleko to jest szansą dla alergików?

 

„Wokół mleka narosło wiele mitów. Mleko i produkty mleczne spożywamy od ok. 7-8 tys. lat. W okresie polodowcowym nie było dużych zwierząt, więc ludzie musieli znaleźć inne źródła białka. W trakcie tego procesu doszło do mutacji genetycznej i powstał gen trwałości laktazy, który umożliwił trawienie cukru mlecznego – laktozy” – powiedział prof. M. Jarosz – „W Polsce około 80% ma ten gen dobrze funkcjonujący, problem nietolerancji dotyczy niewielkiego odsetka osób, zwłaszcza osób w starszym wieku, bo z wiekiem jelita wytwarzają mniej tego enzymu”.

Dlaczego tak ważnym składnikiem naszej diety jest mleko i jego przetwory? Co robić jeśli nie tolerujemy laktozy? Przeczytaj wywiad „Dlaczego coraz gorzej tolerujemy mleko? To nieporozumienie”, który ukazał się na stronie Radia Zet.

A jeśli już nie wiesz co jest prawdą na temat kawy, a co nie – przeczytaj krótki wywiad na portalu urodaizdrowie.pl

Wszelkie linki znajdziesz klikając w Media Gazety

Kalendarz pełen zdrowia

26 kwietnia

Marzena, Grzegorz, Marcelina
Celiakia (choroba trzewna) - niedoceniona i niezauważona
Celiakia (choroba trzewna) - niedoceniona i niezauważona
Celiakia (choroba trzewna) - niedoceniona i niezauważona