Jak zmniejszyć ryzyko kolejnej fali Covid-19 i indywidualne ryzyko zachorowania?

  1. Przede wszystkim zaszczep się i pamiętaj – przed szczepieniem bądź wypoczęty i wyspany wówczas skuteczność nabycia odporności może zwiększyć się nawet dwukrotnie
    Komentarz: Szczepienia są najskuteczniejszą metodą zabezpieczenia się przed zakażeniem koronawirusem, a w przypadku gdyby doszło do zakażenia – najlepszą metodą aby nie chorować ciężko i nie umrzeć. W badaniach nad szczepieniami przeciwko wirusom zaobserwowano również, że u ludzi którzy śpią mniej niż 6 godzin dziennie po szczepieniu wytwarza się o połowę mniej przeciwciał.
  2. Przestrzegaj zasad DDM – dystans, dezynfekcja (dokładne mycie rąk lub stosowanie płynów dezynfekcyjnych), maseczka oraz wietrzenie pomieszczeń
    Komentarz: Uniwersalne zasady zmniejszające możliwość naszego zainfekowania przez wirus
  3. Nie pal papierosów
    Komentarz: Dym papierosowy uszkadza w znaczny sposób mechanizmy obronne przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi w drogach oddechowych.
  4. Dbaj o prawidłową masę ciała. Jeśli masz nadwagę lub otyłość – staraj się schudnąć.
    Komentarz: Otyłość jest jednym z najistotniejszych czynników zwiększającym ryzyko ciężkiego przebiegu COVID–19 poprzez upośledzenie funkcjonowania układu odpornościowego i zaburzonej wentylacji płuc. Amerykańskie Centrum Kontroli i Prewencji Chorób (CDC) umieściło otyłość na liście czynników ryzyka ciężkiego przebiegu COVID-19. Ustalono także, że jest ona drugim po starszym wieku czynnikiem ryzyka hospitalizacji z powodu zarażenia tym koronawirusem. Poza tym pacjenci z nadmierną masą ciała są częściej kwalifikowani do wentylacji mechanicznej z użyciem respiratora. Cięższy przebieg COVID-19 u pacjentów z otyłością wynika przede wszystkim z występujących u nich: mniejszej pojemności płuc, słabszych mięśni oddechowych, wyższego oporu dla przepływającego powietrza w drogach oddechowych oraz zaburzeń metabolicznych, które negatywnie wpływają na działanie układu odpornościowego. Wszystkie wymienione czynniki zwiększają ryzyko rozwoju zapalenia płuc i jego cięższego przebiegu.
  5. Bądź aktywny fizycznie – bardzo korzystnie na układ odpornościowy wpływa codzienne spacerowanie lub jazda na rowerze
    Komentarz: Aktywność fizyczna o odpowiednim czasie trwania i intensywności np. 10 tys. kroków dziennie hamuje starzenie układu odpornościowego. Poprawia funkcje neutrofilów odpowiedzialnych między innymi za wykrywanie w organizmie wirusów i bakterii oraz na produkcje i funkcje limfocytów T wytwarzanych przez grasice.
  6. Wysypiaj się – Śpij od 7 do 9 godzin
    Komentarz: Tylko tak długi sen pozwoli zregenerować nie tylko Twój mózg, ale także cały Twój organizm i oczywiście układ odpornościowy.
  7. Na wiele godzin przed snem nie korzystaj lub ogranicz do minimum korzystanie z urządzeń elektronicznych (komputer, telewizor, komórka), ponieważ emitują one niebieskie światło
    Komentarz: Niebieskie światło obniża o około 80% wydzielanie melatoniny co powoduje, że trudno nam zasnąć.
  8. Nie spożywaj napojów z kofeiną (kawa, mocna herbata) oraz alkoholu na 6 godzin prze zaśnięciem
    Komentarz: Pomimo odpowiedniego czasu trwania snu jego jakość będzie znacznie upośledzona. Pod wpływem kofeiny i alkoholu dochodzi do nadmiernego pobudzenia wielu struktur mózgowych i wysokiego poziomu kortyzolu. Sen jest wówczas rozbity na małe fragmenty z powodu krótkich wybudzeń, których się nie pamięta. Upośledza to aktywność wielu rodzajów komórek układu odpornościowego w tym komórek należących do grupy naturalnych kilerów (limfocyty T) i upośledzone zostaje wytwarzanie wielu substancji ważnych dla odporności na infekcje.
  9. Spożywaj co najmniej dwa razy w tygodniu tłuste ryby morskie bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe omego–3 oraz witaminę D
    Komentarz: Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega–3 wpływają korzystnie na funkcje komórek układu odpornościowego. Ryby powinny być pieczone lub gotowane. Nie należy ich smażyć, ponieważ powoduje to ich utlenianie przez co tracą prozdrowotne właściwości.
  10. Zredukuj spożycie soli kuchennej (NaCl)
    Nie dosalaj i zastąp sól świeżymi ziołami i przyprawami, zrezygnuj ze spożycia lub ogranicz spożycie fast foodów i innych produktów z dużą zawartością soli. Czytaj etykiety.
    Komentarz: Sód zawarty w soli prowadzi w różnych mechanizmach do wzrostu syntezy i wydzielania glikokortykoidów mających niekorzystny wpływ na funkcje granulocytów. Zwiększa to podatność na rozwój bakteryjnego zapalenia płuc, będącego często powikłaniem COVID–19 o ciężkim przebiegu.
  11. Zadbaj o mikrobiom jelitowy spożywając dużo błonnika zawartego w warzywach i owocach oraz niskoprzetworzonych produktach zbożowych. Pamiętaj – co najmniej 0,5 kg warzyw i owoców dziennie
    Komentarz: Błonnik jest znakomitym pożywieniem dla „dobrych bakterii” żyjących w naszym przewodzie pokarmowym, które mają stałą styczność z naszym układem immunologicznym. Prawidłowa, różnorodna flora bakteryjna jelit opóźnia starzenie się układu odpornościowego i jest on sprawniejszy.
  12. Zażywaj codziennie 2000 j.m. witaminy D3
    Komentarz: Witamina D3 prawdopodobnie zmniejsza ryzyko infekcji wirusowych oraz wpływa na mniej ciężki przebieg COVID–19 w wypadku zakażenia. Prawdopodobnie zapobiega także włóknieniu płuc występującym u niektórych osób po przebyciu COVID–19.

Kalendarz pełen zdrowia

26 kwietnia

Marzena, Grzegorz, Marcelina
Celiakia (choroba trzewna) - niedoceniona i niezauważona
Celiakia (choroba trzewna) - niedoceniona i niezauważona
Celiakia (choroba trzewna) - niedoceniona i niezauważona