Grant – Zużytkowanie witaminy C przez Helicobacter pylori jako czynnik zmniejszający wewnątrzżołądkowe stężenie witaminy C

Jarosz M., Witamina C a zakażenie Helicobacter pylori praca habilitacyjna, IŻŻ, Warszawa, 1998

Prof. M. Jarosz był kierownikiem i głównym wykonawcą grantu (45/Grant/95) – Zużytkowanie witaminy C przez Helicobacter pylori jako czynnik zmniejszający wewnątrzżołądkowe stężenie witaminy C (1995–1996). Przeprowadzono badania kliniczne w celu odpowiedzi na pytania:

Poprzez jakie mechanizmy bakteria H. pylori prowadzi do zmniejszenia stężenia witaminy C w soku żołądkowym?

Czy H. pylori zużytkuje witaminę C in vitro?

Czy palenie tytoniu ma wpływ na stężenie witaminy C w soku żołądkowym u osób zdrowych oraz u osób chorych z H. pylori?

Czy wielkość spożycia witaminy C ma wpływ na jej stężenie w soku żołądkowym?

Czy podawanie dużych dawek witaminy C przez 4 tygodnie ma wpływ na zakażenie H. pylori?

Kalendarz pełen zdrowia

19 września

January, Konstancja, Marta
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych