Choroby trzustki

Choroby trzustki, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2020

Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Nieprawidłowy tryb życia i nieodpowiednie odżywianie sprzyjają rozwojowi zapalenia trzustki, zarówno ostrego, jak i przewlekłego, a w leczeniu tych chorób wielką rolę odgrywa terapia dietetyczna. Poradnik pokazuje, jak zmodyfikować sposób żywienia – co jeść, a jakich potraw unikać – aby powrócić do zdrowia. Przykładowe jadłospisy pomogą chorym w realizacji zaleceń żywieniowych.

Kalendarz pełen zdrowia

27 kwietnia

Andrzej, Felicja, Marcin
Dlaczego osoby z otyłością są bardziej narażone na niedobór witaminy D?
Dlaczego osoby z otyłością są bardziej narażone na niedobór witaminy D?
Dlaczego osoby z otyłością są bardziej narażone na niedobór witaminy D?