Choroby trzustki

Choroby trzustki, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2020

Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Nieprawidłowy tryb życia i nieodpowiednie odżywianie sprzyjają rozwojowi zapalenia trzustki, zarówno ostrego, jak i przewlekłego, a w leczeniu tych chorób wielką rolę odgrywa terapia dietetyczna. Poradnik pokazuje, jak zmodyfikować sposób żywienia – co jeść, a jakich potraw unikać – aby powrócić do zdrowia. Przykładowe jadłospisy pomogą chorym w realizacji zaleceń żywieniowych.

Kalendarz pełen zdrowia

19 września

January, Konstancja, Marta
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych