Annals of Nutrition and Metabolism 2008

Zapolska-Downar D., Nowicka G., Sygitowicz G., Jarosz M., Anthocyanin-Rich Aronox Extract from Aronia melanocarpa E Protects against 7β-Hydroxycholesterol-Induced Apoptosis of Endothelial Cells, Ann Nutr Metab, 2008, 53 (3–4), 283–294

Współautor pracy dotyczącej wpływu aronii na nabłonek endotelialny naczyń i apoptozę. Związki polifenolowe zawarte w aronii i innych produktach roślinnych mają pozytywny efekt w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego, lecz nie wszystkie mechanizmy prowadzące do tego pozytywnego efektu zostały poznane. W pracy wykazano, że składniki aronii istotnie zmniejszają apoptozę i wytwarzanie wolnych rodników tlenowych oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie mitochondriów komórkowych. Możliwe, że poprzez te mechanizmy aronia i wiele produktów roślinnych ma działanie protekcyjne związane z polifenolami roślinnymi.

Kalendarz pełen zdrowia

19 września

January, Konstancja, Marta
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych