Annals of Nutrition and Metabolism 2008

Zapolska-Downar D., Nowicka G., Sygitowicz G., Jarosz M., Anthocyanin-Rich Aronox Extract from Aronia melanocarpa E Protects against 7β-Hydroxycholesterol-Induced Apoptosis of Endothelial Cells, Ann Nutr Metab, 2008, 53 (3–4), 283–294

Współautor pracy dotyczącej wpływu aronii na nabłonek endotelialny naczyń i apoptozę. Związki polifenolowe zawarte w aronii i innych produktach roślinnych mają pozytywny efekt w zapobieganiu chorobom układu sercowo-naczyniowego, lecz nie wszystkie mechanizmy prowadzące do tego pozytywnego efektu zostały poznane. W pracy wykazano, że składniki aronii istotnie zmniejszają apoptozę i wytwarzanie wolnych rodników tlenowych oraz korzystnie wpływają na funkcjonowanie mitochondriów komórkowych. Możliwe, że poprzez te mechanizmy aronia i wiele produktów roślinnych ma działanie protekcyjne związane z polifenolami roślinnymi.

Kalendarz pełen zdrowia

26 kwietnia

Marzena, Grzegorz, Marcelina
Celiakia (choroba trzewna) - niedoceniona i niezauważona
Celiakia (choroba trzewna) - niedoceniona i niezauważona
Celiakia (choroba trzewna) - niedoceniona i niezauważona