Alergie pokarmowe

Alergie pokarmowe, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2005

Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy alergologów. W swej najłagodniejszej formie alergia pokarmowa wywołuje lekkie obrzęki warg i jamy ustnej, w swej najcięższej formie powoduje zapaść naczyniową połączoną z gwałtownym spadkiem ciśnienia (wstrząs anafilaktyczny). By ochronić się przed tego rodzaju doświadczeniami, trzeba zachowywać nieustanną czujność, wystrzegając się spożywania przypadkowego jedzenia. Autorzy sugerują jak zmodyfikować sposób jedzenia – co jeść, a czego unikać – aby nie dopuścić do takich sytuacji. W książce znajdują się też przykładowe jadłospisy.

Kalendarz pełen zdrowia

26 kwietnia

Marzena, Grzegorz, Marcelina
Celiakia (choroba trzewna) - niedoceniona i niezauważona
Celiakia (choroba trzewna) - niedoceniona i niezauważona
Celiakia (choroba trzewna) - niedoceniona i niezauważona