Alergie pokarmowe

Alergie pokarmowe, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2005

Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy alergologów. W swej najłagodniejszej formie alergia pokarmowa wywołuje lekkie obrzęki warg i jamy ustnej, w swej najcięższej formie powoduje zapaść naczyniową połączoną z gwałtownym spadkiem ciśnienia (wstrząs anafilaktyczny). By ochronić się przed tego rodzaju doświadczeniami, trzeba zachowywać nieustanną czujność, wystrzegając się spożywania przypadkowego jedzenia. Autorzy sugerują jak zmodyfikować sposób jedzenia – co jeść, a czego unikać – aby nie dopuścić do takich sytuacji. W książce znajdują się też przykładowe jadłospisy.

Kalendarz pełen zdrowia

19 września

January, Konstancja, Marta
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych