Aktualizacja książki „Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3”

Ukazała się aktualizacja książki „Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3”, w której prof. Mirosław Jarosz był współautorem rozdziału pt. „Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych”.

 

W rozdziale tym przedstawiono, jak żywienie i poszczególne produkty żywnościowe oraz aktywność fizyczna wpływają na rozwój otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych (cukrzycy typu 2, chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów złośliwych, osteoporozy). Podkreślono, że do najważniejszych czynników ryzyka otyłości i chorób przewlekłych zalicza się za duże spożycie energii, za duże spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukrów prostych, soli oraz za małe spożycie warzyw i owoców oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych.

 

Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych, Jarosz M., Respondek W., w: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3, Gawęcki J., Roszkowski W. F. (red.), PWN, Warszawa, 2023, Wyd. II, 112-125

Kalendarz pełen zdrowia

13 lutego

Katarzyna, Grzegorz, Julian
Czy suplementy diety mogą uchronić nas przed rakiem?
Czy suplementy diety mogą uchronić nas przed rakiem?
Czy suplementy diety mogą uchronić nas przed rakiem?