Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki. Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami

Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki. Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2020

Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Warto wiedzieć, że stosowanie preparatów witaminowych i suplementów diety zawierających substancje roślinne lub zioła może powodować występowanie różnego rodzaju interakcji z przepisanymi przez lekarza preparatami. Może dochodzić także do niepożądanych interakcji pomiędzy lekami i spożywaną żywnością. Z poradnika można się dowiedzieć m.in. kiedy przyjmować leki, czym nie wolno ich popijać oraz jakie produkty spożywcze osłabiają działanie leku lub je wzmacniają.

Kalendarz pełen zdrowia

04 maja

Florian, Monika, Damian
10 złotych rad dla osób z zaparciami stolca
10 złotych rad dla osób z zaparciami stolca
10 złotych rad dla osób z zaparciami stolca