Żywienie wpływ na zdrowie człowieka
Langley-Evans S., Żywienie wpływ na zdrowie człowieka, wydanie polskie, Jarosz M. (red.), PZWL, 2009
Prof. M. Jarosz był redaktorem naukowym polskiego wydania wiodącej pozycji na świecie, dotyczącej aktualnej wiedzy o żywieniu w ujęciu interdyscyplinarnym. Książka uwzględnia postępy w dietetyce, fizjologii, biologii molekularnej oraz genetyce. Obejmuje ona żywienie w kolejnych etapach życia człowieka: w okresie płodowym, niemowlęcym, w dzieciństwie, okresie dojrzewania, dorosłości, wieku starszym, a także wpływ żywienia na płodność kobiety i mężczyzny oraz zalecenia żywieniowe dla kobiet w czasie przygotowania do ciąży, w trakcie ciąży oraz karmienia piersią. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów dietetyki, zdrowia publicznego oraz wszystkich kierunków zawierających elementy nauk żywieniowych tj. na uniwersytetach medycznych, uczelniach rolniczych, akademiach wychowania fizycznego.