Żywienie w dyslipidemiach

Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L., Jarosz M., Żywienie w dyslipidemiach, [w:] Dietetyka kliniczna, Grzymisławski M. (red.), PZWL, Warszawa, 2019, 467–476

W podrozdziale omówiono jakie powinny być stężenia docelowe cholesterolu LDL-C w zależności od istniejącej u pacjenta kategorii ryzyka zgonu z powodu choroby sercowo-naczyniowej w ciągu 10 lat. Ważnym elementem rozdziału jest podsumowanie wpływu modyfikacji niefarmakologicznej (np. zmniejszenie spożycia tłuszczów trans i tłuszczów nasyconych, zwiększenie spożycia błonnika) na poszczególne parametry profilu lipidowego.

Kalendarz pełen zdrowia

13 listopada

Stanisław, Stanisława, Arkadia
Kto jest narażony na SIBO?
Kto jest narażony na SIBO?
Kto jest narażony na SIBO?