Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3
Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych, Jarosz M., Respondek W., w: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3, Gawęcki J., Roszkowski W. F. (red.), PWN, Warszawa, 2023, Wyd. II, 112-125
W rozdziale tym przedstawiono, jak żywienie i poszczególne produkty żywnościowe oraz aktywność fizyczna wpływają na rozwój otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych (cukrzycy typu 2, chorób układu sercowo-naczyniowego, nowotworów złośliwych, osteoporozy). Podkreślono, że do najważniejszych czynników ryzyka otyłości i chorób przewlekłych zalicza się za duże spożycie energii, za duże spożycie tłuszczów zwierzęcych, cukrów prostych, soli oraz za małe spożycie warzyw i owoców oraz pełnoziarnistych produktów zbożowych.