Zaburzenia lipidowe

Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L., Cichocka A., Zaburzenia lipidowe, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2014

Prof. M. Jarosz był redaktorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (np. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie „dobrego” cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, otyłość, cukrzyca, mała aktywność fizyczna. Właściwe odżywianie i zdrowy tryb życia mogą jednak nawet w takich przypadkach zminimalizować ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia prowadzących m.in. do zawału serca lub udaru mózgu. W poradniku znajdziesz m.in. odpowiedz na pytania: Jak zmienić dietę? Jakich potraw unikać, a z jakich przyrządzać posiłki, by poprawić stężenia lipidów we krwi? W książce zawarte są także przykładowe jadłospisy.

Kalendarz pełen zdrowia

12 czerwca

Janina, Mieczysław, Czesław
Zredukuj sól – zmniejszysz ryzyko nadciśnienia
Zredukuj sól – zmniejszysz ryzyko nadciśnienia
Zredukuj sól – zmniejszysz ryzyko nadciśnienia