Zaburzenia lipidowe

Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L., Cichocka A., Zaburzenia lipidowe, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2014

Prof. M. Jarosz był redaktorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (np. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie „dobrego” cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, otyłość, cukrzyca, mała aktywność fizyczna. Właściwe odżywianie i zdrowy tryb życia mogą jednak nawet w takich przypadkach zminimalizować ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia prowadzących m.in. do zawału serca lub udaru mózgu. W poradniku znajdziesz m.in. odpowiedz na pytania: Jak zmienić dietę? Jakich potraw unikać, a z jakich przyrządzać posiłki, by poprawić stężenia lipidów we krwi? W książce zawarte są także przykładowe jadłospisy.

Kalendarz pełen zdrowia

19 września

January, Konstancja, Marta
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych