Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki. Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami
Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki. Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2020
Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Warto wiedzieć, że stosowanie preparatów witaminowych i suplementów diety zawierających substancje roślinne lub zioła może powodować występowanie różnego rodzaju interakcji z przepisanymi przez lekarza preparatami. Może dochodzić także do niepożądanych interakcji pomiędzy lekami i spożywaną żywnością. Z poradnika można się dowiedzieć m.in. kiedy przyjmować leki, czym nie wolno ich popijać oraz jakie produkty spożywcze osłabiają działanie leku lub je wzmacniają.