Recenzja książki „Żywienie w chorobach nowotworowych”
Na polskim rynku wydawniczym ukazała się bardzo cenna pozycja dotycząca wpływu żywienia i stylu życia na rozwój nowotworów złośliwych, jak i również wpływu tych czynników na skuteczność ich leczenia. Więcej szczegółów na ten temat zawiera moja recenzja zawarta w czasopiśmie Biuletyn Polskiego Towarzystwa Onkologicznego Nowotwory 2020, 5(6):374–375, którą przedstawiam poniżej.
Recenzja książki „Żywienie w chorobach nowotworowych”
pod redakcją prof. dr hab. n. med. Andrzeja W. Szawłowskiego, prof. dr hab. Joanny Gromadzkiej-Ostrowskiej, prof. dr hab. n. med. Piotra Paluszkiewicza, prof. dr hab. n. med. Macieja Słodkowskiego oraz prof. nadzw. dr hab. n. med. Jacka Sobockiego
Myślę, że wielu lekarzy onkologów, chirurgów, gastroenterologów, internistów, dietetyków i lekarzy rodzinnych odetchnie z ulgą po ukazaniu się książki „Żywienie w chorobach nowotworowych” pod redakcja prof. dr hab. n. med. Andrzeja W. Szawłowskiego, prof. dr hab. Joanny Gromadzkiej-Ostrowskiej, prof. dr hab. n. med. Piotra Paluszkiewicza, prof. dr hab. n. med. Macieja Słodkowskiego oraz prof. nadzw. dr hab. n. med. Jacka Sobockiego. Brakowało bowiem w naszym kraju podręcznika, który w bardzo szczegółowy i uporządkowany sposób przedstawiałby aktualną wiedzę i zbiór praktycznych zaleceń we wszystkich aspektach dotyczących roli żywienia w prewencji i leczeniu nowotworów złośliwych. W ciągu ostatnich 30 lat nauka dostarczyła niezbitych dowodów na to, że żywienie odgrywa bardzo istotną rolę w prewencji oraz leczeniu chorób nowotworowych. Na każdym etapie leczenia chorych na nowotwory złośliwe, również w czasie remisji, jak i po wyzdrowieniu, zalecenia odnośnie żywienia powinny być integralną częścią kompleksowej terapii oraz długotrwałej opieki nad tymi chorymi. Dlatego też książka wypełnia dużą lukę w dostępnej na polskim rynku literaturze medycznej.
Układ książki, podział rozdziałów i podrozdziałów umożliwia szybkie zapoznanie się praktycznie z każdym potrzebnym zagadnieniem dotyczącym roli żywienia w etiopatogenezie, profilaktyce oraz leczeniu chorób nowotworowych.
Ułatwieniem dostępu do poszczególnych zagadnień jest podział książki na dwa główne obszary tematyczne: 1 – Żywienie jako czynnik przyczynowy i profilaktyczny nowotworów; 2 – Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów, oraz ich podział na część ogólną i szczegółową.
Redaktorami naukowymi i autorami rozdziałów są znakomici eksperci będący autorytetami w różnych dziedzinach żywienia związanych z nowotworami złośliwymi.
To bardzo obszerne opracowanie będzie przydatne nie tylko w praktyce onkologicznej, ale z pewnością jest również znakomitym materiałem dydaktycznym niezbędnym w kształceniu studentów medycyny i dietetyki. Jest to niezmiernie ważne, bo kadry medyczne powinny być coraz lepiej przygotowywane do działań dotyczących zapobiegania i leczenia nowotworów złośliwych, które obecnie są drugą przyczyną zgonów w naszym kraju. Najnowsze prognozy pokazują, że zachorowalność na nie stale wzrasta. Przewiduje się, że od 2013 r. do 2025 r. nastąpi wzrost zachorowań o 12%. Polska znajduje się także w niechlubnej trójce krajów europejskich o najwyższej umieralności na nowotwory złośliwe.
Warto jednak w tym miejscu podkreślić polski fenomen zmian ustrojowych, które wpłynęły na zachorowalność na wiele nowotworów złośliwych (niektóre korzystnie, niektóre niekorzystnie). Pozytywne zmiany sposobu żywienia Polaków w okresie transformacji ustrojowej (głównie w latach 1990–2014) tj. zmniejszenie spożycia tłuszczy zwierzęcych, mięsa czerwonego, wędlin, cukru i soli oraz zwiększenie spożycia warzyw i owoców, przyczyniły się istotnie do zmniejszenia zachorowalności na wiele nowotworów złośliwych m.in. raka żołądka, przełyku, trzustki oraz zmniejszenia dynamiki wzrostu zachorowań na raka jelita grubego i odbytnicy1–4. Te korzystne tendencje w spadku zachorowalności na nowotwory złośliwe w naszym kraju w wyniku poprawy żywienia i zmniejszenia palenia tytoniu pozwoliły prawdopodobnie uniknąć w tym okresie 313 tys. przypadków zachorowań i według szacunków oszczędzić ok. 9,4 mld złotych. Niestety w ostatnich kilku latach pogorszyły się nawyki żywieniowe Polaków oraz zwiększyła się częstość występowania otyłości co z pewnością pogorszy różne statystyki dotyczące nowotworów złośliwych w naszym kraju. Dlatego też powyższa książka jest szansą na zwiększenie świadomości wśród studentów i lekarzy różnych specjalności, że poprzez poprawę żywienia i różnych elementów stylu życia można zmniejszyć nawet o połowę zachorowalność na wiele nowotworów złośliwych.
Monografia „Żywienie w chorobach nowotworowych” pokazuje także, jak bardzo można zwiększyć skuteczność leczenia chirurgicznego oraz chemioterapii i radioterapii dzięki tzw. „żywieniu onkologicznemu”. W bardzo szczegółowy a za razem przystępny sposób autorzy rozdziału „Żywienie jako czynnik leczniczy nowotworów” przedstawiają, jak istotne w kompleksowym leczeniu nowotworów złośliwych jest wczesne rozpoznanie i leczenie niedożywienia, będącego jednym z głównych, niekorzystnych czynników rokowniczych w nowotworach złośliwych. W rozdziale tym przedstawione są nowoczesne standardy leczenia żywieniowego, które zmniejszają istotnie wskaźniki śmiertelności i poprawiają jakość życia chorych z nowotworami złośliwymi. W zasadzie wszystkie te najnowsze standardy pokazują bardzo ważną rolę w skutecznym leczeniu nowotworów żywienia onkologicznego, które z tak wielkim zaangażowaniem i pasją wprowadzali do praktyki klinicznej prof. Bruno Szczygieł – pierwszy prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego oraz wieloletni kierownik Katedry i Kliniki Chirurgii Gastroenterologicznej i Żywienia AM w Warszawie i śp. prof. Marek Pertkiewicz – wieloletni prezes Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego i Dojelitowego oraz wielu innych wybitnych polskich chirurgów i naukowców.
Na zakończenie pragnę pogratulować Panu prof. Andrzejowi W. Szawłowskiemu – pomysłodawcy i współredaktorowi oraz pozostałym współredaktorom prof. Joannie Gromadzkiej-Ostrowskiej, prof. Piotrowi Paluszkiewiczowi, prof. Maciejowi Słodkowskiemu oraz prof. nadzw. Jackowi Sobockiemu, a także wszystkim autorom rozdziałów opracowania tego znakomitego dzieła, które mam głęboką nadzieję przyczyni się do zwiększenia skuteczności podejmowanych działań w zakresie prewencji oraz leczenia nowotworów złośliwych w naszym kraju.
Na naszych oczach dokonuje się bardzo szybki postęp w dziedzinie wpływu żywienia na rozwój i leczenie nowotworów. Dlatego też wyrażam przekonanie, że podręcznik będzie szybko „ewoluował” zgodnie z postępem wiedzy. Albert Einstein na pytanie studenta, dlaczego pojawiło się na egzaminie pytanie z ubiegłego roku, odpowiedział: „Pytanie jest takie samo, ale odpowiedz jest inna”. Z pewnością będziemy oczekiwali na kolejne wydania.
Bibliografia:
- Jarosz M., Sekuła W., Rychlik E., Figurska K., Impact of diet on long-term decline in gastric cancer incidence in Poland. World J. Gastroenterol., 2011, 17, 1, 89–97
- Jarosz M., Sekuła W., Rychlik E., Influence of diet and tobacco smoking on pancreatic cancer incidence In Poland In 1960–2008. Gastroetnerol. Res. Pract., 2012, doi: 10.1155/2012/682156
- Jarosz M., Sekuła W., Rychlik E., Trends in dietary patterns, alcohol intake, tobacco smoking and colorectal cancer in Polish population in 1960–2008. BioMed Research International, 2013, art. ID 183204, http://dx.doi.org/10.1155/2013/183204
- Jarosz M., Rychlik E., Wojda B., Żywienie, spożycie alkoholu i palenie tytoniu a nowotwory złośliwe w Polsce i koszty ich leczenia w latach 1990– Żyw. Człow. Metab., 2017, 44, 3, 163–171