Poradnik żywieniowy dla osób ze stomią

Jarosz M., Poradnik żywieniowy dla osób ze stomią, Medical Communications, Warszawa, 2002

Poradnik został napisany z myślą o chorych ze stomią – osobach, u których z powodu ciężkiej choroby wykonano operację brzuszną z następowym wytworzeniem sztucznego połączenia światła jelita grubego lub światła jelita krętego ze skórą brzucha (tzw. kolostomia i ileostomia). Zabieg ten jest koniecznością, która ratuje życie ale pozostawia trudny dla pacjenta problem „sztucznego odbytu” bardzo często na całe życie. Poradnik spełnia rolę doradczą i odpowiada na wiele pytań dotyczących diety. Zawiera zalecenia jak pacjent powinien się żywić, aby zapobiegać, łagodzić lub usuwać pojawiające się czasami takie dolegliwości jak biegunka, zaparcie stolca, wzdęcie i bóle brzucha oraz nadmierne odchodzenie gazów. Dla przejrzystości i łatwego odbioru informacji w podręczniku zostały wyodrębnione rozdziały, a poszczególne problemy przedstawiono w formie odpowiedzi na pytania, które najczęściej zadają pacjenci.

Kalendarz pełen zdrowia

19 września

January, Konstancja, Marta
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych