Poradnik żywieniowy dla osób ze stomią

Jarosz M., Poradnik żywieniowy dla osób ze stomią, Medical Communications, Warszawa, 2002

Poradnik został napisany z myślą o chorych ze stomią – osobach, u których z powodu ciężkiej choroby wykonano operację brzuszną z następowym wytworzeniem sztucznego połączenia światła jelita grubego lub światła jelita krętego ze skórą brzucha (tzw. kolostomia i ileostomia). Zabieg ten jest koniecznością, która ratuje życie ale pozostawia trudny dla pacjenta problem „sztucznego odbytu” bardzo często na całe życie. Poradnik spełnia rolę doradczą i odpowiada na wiele pytań dotyczących diety. Zawiera zalecenia jak pacjent powinien się żywić, aby zapobiegać, łagodzić lub usuwać pojawiające się czasami takie dolegliwości jak biegunka, zaparcie stolca, wzdęcie i bóle brzucha oraz nadmierne odchodzenie gazów. Dla przejrzystości i łatwego odbioru informacji w podręczniku zostały wyodrębnione rozdziały, a poszczególne problemy przedstawiono w formie odpowiedzi na pytania, które najczęściej zadają pacjenci.

Kalendarz pełen zdrowia

19 kwietnia

Tymon, Adolf, Jerzy
Czym najzdrowiej smarować pieczywo?
Czym najzdrowiej smarować pieczywo?
Czym najzdrowiej smarować pieczywo?