Kamica żółciowa

Kamica żółciowa, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2018

Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Kamica żółciowa w większości przypadków nie wywołuje żadnych objawów i może pozostać nierozpoznana – bez żadnych niekorzystnych dla zdrowia skutków. Jednak u części osób powstające w drogach żółciowych złogi mogą wywoływać zaburzenia czynności przewodu pokarmowego, napady ostrego bólu (zwanego kolką wątrobową) i groźne powikłania. Do czynników sprzyjających rozwojowi kamicy żółciowej należą m.in. nieregularny tryb życia, niewłaściwe odżywianie, otyłość i gwałtowne odchudzanie. Poradnik pokazuje, jak zmodyfikować sposób odżywiania – co jeść, a jakich potraw unikać – aby zapobiec dolegliwościom lub doprowadzić do zmniejszenia kamieni. Zawarte są w nim też przykładowe jadłospisy.

Kalendarz pełen zdrowia

19 września

January, Konstancja, Marta
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych