Poprawa żywienia w świetle Europejskiej Karty Walki z Otyłością i wpływ diety na farmakokinetykę leków

Jarosz M., Poprawa żywienia w świetle Europejskiej Karty Walki z Otyłością, [w:] Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki Tom 2, Podolec P. (red.), Medycyna Praktyczna, Kraków, 2010, 289–293; Jarosz M., Wolnicka K., Wpływ diety na farmakokinetykę leków, [w:] Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki Tom 2, Podolec P. (red.), Medycyna Praktyczna, Kraków, 2010, 341–345

W rozdziale „Poprawa żywienia w świetle Europejskiej Karty Walki z Otyłością” przedstawiono w jaki sposób w naszym kraju powinno się realizować zalecenia Europejskiej Karty Walki z Otyłością na poziomie rodziny, szkoły, społeczeństwa, mediów, a zwłaszcza podstawowej i specjalistycznej opieki zdrowotnej. Szczególną rolę w zapobieganiu otyłości i jej powikłaniom ma lekarz podstawowej opieki zdrowotnej oraz poradnictwo dietetyczne.

W kolejnym rozdziale pt. „Wpływ diety na farmakokinetykę leków” zwrócono uwagę na występujące często niebezpieczne powikłania farmakoterapii związane z zalecanymi dietami u pacjentów z różnymi chorobami. Przedstawiono przykłady składników żywności, które wpływają na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków z organizmu chorego oraz praktyczne wskazówki jak im zapobiegać.

Kalendarz pełen zdrowia

25 kwietnia

Jarosław, Marek
Co robić, żeby mózg lepiej działał?
Co robić, żeby mózg lepiej działał?
Co robić, żeby mózg lepiej działał?