GUT/ Endoscopy 2007

Jarosz M. i wsp., Pancreatic cancer and tobacco smoking, diet,chronić pancreatitis in Poland, 2007, GUT, III, 56, Endoscopy, I, 39, Thieme, A252;

Jarosz M. i wsp., Stomach cancer vs. vegetable, fruit, vitamin C and table salt consumption in Poland between 1960 and 2004, 2007, GUT, III, 56, Endoscopy, I, 39, Thieme, A252

Prof. M. Jarosz był kierownikiem tematu i głównym autorem dwóch prac dotyczących wpływu żywienia, palenia tytoniu na częstość występowania raka żołądka i raka trzustki w Polsce w okresie 1960–2004. W pracach tych stwierdzono m.in., że bardzo duży spadek częstości występowania raka żołądka w Polsce w wyżej wymienionym okresie był spowodowany zmniejszeniem spożycia soli, a zwiększeniem spożycia warzyw, owoców i witaminy C. Natomiast spadek zachorowania na raka trzustki w ostatnim okresie był spowodowany poza zwiększeniem spożycia warzyw i owoców, zmniejszeniem spożycia mięsa czerwonego i paleniem tytoniu.

Kalendarz pełen zdrowia

13 lutego

Katarzyna, Grzegorz, Julian
Czy suplementy diety mogą uchronić nas przed rakiem?
Czy suplementy diety mogą uchronić nas przed rakiem?
Czy suplementy diety mogą uchronić nas przed rakiem?