European Journal of Cancer Prevention 1998

Jarosz M. i wsp., Effects of high dose vitamin C treatment on Helicobacter pylori infection and total vitamin C concentration in gastric juice, Eur. J. Cancer Prev., 1998, 7, 449–454

Prof. M. Jarosz był kierownikiem grantu naukowego KBN i głównym autorem międzynarodowej pracy, której celem było wyjaśnienie czy duże dawki witaminy C mają wpływ na zwiększenie stężenia witaminy C w soku żołądkowym oraz czy hamują rozwój Helicobacter pylori.  W badaniach stwierdzono, że doustne podawanie dużych dawek witaminy C u chorych z zakażeniem H. pylori i współistniejącym zapaleniem błony śluzowej żołądka zwiększa istotnie stężenie witaminy C w soku żołądkowym oraz u części chorych (ok. 30%) powoduje eradykację H. pylori.

Kalendarz pełen zdrowia

19 września

January, Konstancja, Marta
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych