Celiakia

Celiakia, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2019

Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. W książce znajduje się opis celiakii m.in. jej objawów i metod rozpoznawania. W poradniku znajdują się rady, jakie produkty spożywcze nie zawierają glutenu, jak komponować dietę bezglutenową, aby zapewnić organizmowi niezbędne składniki odżywcze, a także jakie leki oraz preparaty witaminowe i mineralne można bezpiecznie zażywać. Znajdują się w niej także przykładowe jadłospisy.

Kalendarz pełen zdrowia

29 marca

Marek, Wiktoria, Wiktoryn
Uważaj na leki, gdy masz nadwagę lub otyłość
Uważaj na leki, gdy masz nadwagę lub otyłość
Uważaj na leki, gdy masz nadwagę lub otyłość