Biblioteka
-
106. Alergie pokarmowe
Alergie pokarmowe, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2005
Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy alergologów. W swej najłagodniejszej formie alergia pokarmowa wywołuje lekkie obrzęki warg i jamy ustnej, w swej najcięższej formie powoduje zapaść naczyniową połączoną z gwałtownym spadkiem ciśnienia (wstrząs anafilaktyczny). By ochronić się przed tego rodzaju doświadczeniami, trzeba zachowywać nieustanną czujność, wystrzegając się spożywania przypadkowego jedzenia. Autorzy sugerują jak zmodyfikować sposób jedzenia – co jeść, a czego unikać – aby nie dopuścić do takich sytuacji. W książce znajdują się też przykładowe jadłospisy.
-
107. Choroby trzustki
Choroby trzustki, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2020
Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Nieprawidłowy tryb życia i nieodpowiednie odżywianie sprzyjają rozwojowi zapalenia trzustki, zarówno ostrego, jak i przewlekłego, a w leczeniu tych chorób wielką rolę odgrywa terapia dietetyczna. Poradnik pokazuje, jak zmodyfikować sposób żywienia – co jeść, a jakich potraw unikać – aby powrócić do zdrowia. Przykładowe jadłospisy pomogą chorym w realizacji zaleceń żywieniowych.
-
108. Zaburzenia lipidowe
Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L., Cichocka A., Zaburzenia lipidowe, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2014
Prof. M. Jarosz był redaktorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Na powstawanie zmian miażdżycowych w tętnicach wpływają przede wszystkim zaburzenia lipidowe (np. nadmiar cholesterolu lub zbyt małe stężenie „dobrego” cholesterolu HDL w osoczu krwi), a także nadciśnienie tętnicze, palenie papierosów, otyłość, cukrzyca, mała aktywność fizyczna. Właściwe odżywianie i zdrowy tryb życia mogą jednak nawet w takich przypadkach zminimalizować ryzyko wystąpienia groźnych chorób układu krążenia prowadzących m.in. do zawału serca lub udaru mózgu. W poradniku znajdziesz m.in. odpowiedz na pytania: Jak zmienić dietę? Jakich potraw unikać, a z jakich przyrządzać posiłki, by poprawić stężenia lipidów we krwi? W książce zawarte są także przykładowe jadłospisy.
-
109. Otyłość
Otyłość – zapobieganie i leczenie, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2019
Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. W poradniku znajdują się rady dotyczące zdrowego trybu życia i leczenia dietą: jak zmienić sposób odżywiania, jakich produktów unikać, a z jakich przyrządzać posiłki, aby pozbyć się nadwagi lub utrzymać prawidłową sylwetkę. Autorzy omawiają także leczenie farmakologiczne i chirurgiczne oraz zalety i wady stosowania różnych diet i leków. W książce znajdują się także przykładowe jadłospisy.
-
110. Nadciśnienie tętnicze
Nadciśnienie tętnicze, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2019
Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. W poradniku opisane są czynniki prowadzące do rozwoju nadciśnienia tętniczego, częstość występowania, objawy, leczenie i konsekwencje zdrowotne nieleczonego nadciśnienia. Zawarte są w nim także zasady prozdrowotnego modelu żywienia – co jeść, a jakich produktów unikać, by obniżyć zbyt wysokie ciśnienie lub ograniczyć ryzyko nadciśnienia. W książce znajdują się także przykładowe jadłospisy dla osób z nadciśnieniem tętniczym.
-
111. Zespół jelita nadwrażliwego
Zespół jelita nadwrażliwego, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2019
Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Znajdują się w niej informacje dotyczące m.in. częstości występowania, przyczyn, metod rozpoznawania oraz leczenia zespołu jelita nadwrażliwego. W poradniku znajdują się wskazówki, jak zmienić tryb życia oraz dietę, co jeść, a jakich potraw unikać, żeby złagodzić uciążliwe objawy. Przedstawione zostały też przykładowe jadłospisy.
-
112. Choroba stłuszczeniowa wątroby
Choroba stłuszczeniowa wątroby, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2016
Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. W poradniku omówiono przyczyny rozwoju stłuszczeniowej choroby wątroby oraz jej objawy, leczenie i profilaktykę. Wiele miejsca poświęcono zagadnieniom dotyczącym stylu życia (zwłaszcza aktywności fizycznej) i właściwemu odżywianiu. W książce znajdują się też przykładowe jadłospisy.
-
113. Osteoporoza
Osteoporoza, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2010
Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. W poradniku autorzy radzą, jak samemu ocenić ryzyko wystąpienia osteoporozy, a także jak jej zapobiec oraz jak ją leczyć poprzez właściwe żywienie i modyfikację stylu życia. Przykładowe jadłospisy z pewnością pomogą w walce z tą podstępną chorobą.
-
114. Żywienie w niedoczynności tarczycy
Jarosz M., Stolińska H., Wolańska D., Żywienie w niedoczynności tarczycy, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2017
Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy unikać, czego nie wolno pomijać – zawarte w poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorzy zadbali o wyjaśnienie zależności między jedzeniem a stanem organizmu, a także umotywowanie wskazówek, jakich udzielają. Książka zawiera też prawidłowo zbilansowane jadłospisy dla osób z niedoczynnością tarczycy.
-
115. Żywienie chorych z nowotworami
Jarosz M., Sajór I., Żywienie chorych z nowotworami, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2019
Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów, osób opiekujących się chorymi, lekarzy i dietetyków. Autorzy w szczegółowy sposób przedstawiają zalecenia żywieniowe m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości. W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych.
-
116. Cukrzyca
Cukrzyca. Zapobieganie i leczenie, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2007
Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. W poradniku zawarte są rady dotyczące zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej – a więc czynników odgrywających decydującą rolę w profilaktyce i leczeniu tej choroby. W publikacji zawarty jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych w diecie osób chorych na cukrzycę oraz przykładowe jadłospisy.
-
117. Nowotwory złośliwe
Jarosz M., Nowotwory złośliwe, Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania?, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2015
Prof. M. Jarosz był redaktorem i autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Nowotwory złośliwe są powodowane wieloma czynnikami. W przypadku niektórych nowotworów złośliwych (np. jelita grubego, sutka, żołądka) aż połowa cierpiących na te choroby mogłaby ich uniknąć dzięki zmianie trybu życia i odżywiania. W poradniku omówiono przyczyny nowotworów złośliwych, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu czynników środowiskowych tj. składniki pokarmowe, aktywność fizyczna, masa ciała, picie alkoholu, palenie tytoniu na rozwój choroby nowotworowej. Przedstawiono też rekomendacje międzynarodowych ekspertów dotyczących zmniejszenia ryzyka zachorowania.
-
118. Najczęstsze choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego
Najczęstsze choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, Seria Praktyka Lekarza Rodzinnego, Palka M., Margas G., Jarosz M. (red.), PZWL, Warszawa, 2021
Prof. M. Jarosz był współredaktorem książki oraz autorem rozdziału „Choroba refluksowa”. W książce omówione są w sposób bardzo praktyczny zalecenia dotyczące objawów klinicznych, diagnostyki oraz leczenia chorób przewodu pokarmowego, z którymi lekarz podstawowej opieki spotyka się najczęściej i które w jego codziennej praktyce stanowią największy problem. Należy do nich dyspepsja, choroba refluksowa, choroba wrzodowa oraz nowotwory przewodu pokarmowego. W książce w jednym z rozdziałów przedstawiono zasady odnośnie opieki nad kobietą ciężarną z dolegliwościami ze strony górnego odcinak przewodu pokarmowego.
-
119. Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego?
Jarosz M. i wsp., Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego? Przyczyny, objawy, leczenie, dieta, Seria: „Lekarz Radzi”, PZWL, Warszawa, 2008
Prof. M. Jarosz był głównym autorem książki, która zawiera podstawowe informacje na temat objawów, czynników sprzyjających rozwojowi zespołu jelita nadwrażliwego oraz w jaki sposób rozpoznajemy i leczymy tą chorobę. Poradnik zawiera szereg praktycznych zaleceń dietetycznych i odnośnie stylu życia w różnych postaciach tej choroby w zależności od dominujących objawów tj. zaparcia, biegunki, wzdęcia brzucha.
-
120. Poradnik żywieniowy dla osób ze stomią
Jarosz M., Poradnik żywieniowy dla osób ze stomią, Medical Communications, Warszawa, 2002
Poradnik został napisany z myślą o chorych ze stomią – osobach, u których z powodu ciężkiej choroby wykonano operację brzuszną z następowym wytworzeniem sztucznego połączenia światła jelita grubego lub światła jelita krętego ze skórą brzucha (tzw. kolostomia i ileostomia). Zabieg ten jest koniecznością, która ratuje życie ale pozostawia trudny dla pacjenta problem „sztucznego odbytu” bardzo często na całe życie. Poradnik spełnia rolę doradczą i odpowiada na wiele pytań dotyczących diety. Zawiera zalecenia jak pacjent powinien się żywić, aby zapobiegać, łagodzić lub usuwać pojawiające się czasami takie dolegliwości jak biegunka, zaparcie stolca, wzdęcie i bóle brzucha oraz nadmierne odchodzenie gazów. Dla przejrzystości i łatwego odbioru informacji w podręczniku zostały wyodrębnione rozdziały, a poszczególne problemy przedstawiono w formie odpowiedzi na pytania, które najczęściej zadają pacjenci.