Biblioteka
-
46. Annals of Oncology 2015
ESMO 17th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 01–04.07.2015, Barcelona, Hiszpania
Prof. M. Jarosz był kierownikiem trzech badań naukowych i głównym autorem publikacji:
Jarosz M., Rychlik E., Sekuła W., Fruit consumption and selected gastrointestinal cancers morbidity in Poland in the years 1990–2012., Ann. Oncol., 2015, 26, suppl. 4, iv9
Jarosz M., Rychlik E., Sekuła W., Red meat consumption and selected gastrointestinal cancers morbidity in Poland in the years 1990–2012, Ann. Oncol., 2015, 26, suppl. 4, iv9
Jarosz M., Sajór I., Body fat mass and the risk of colorectal polyps in men and women, Ann. Oncol., 2015, 26, suppl. 4
-
47. Annals of Oncology 2016
ESMO 18th World Congress on Gastrointestinal Cancer, Spain Barcelona, 29.06–02.07.2016, Barcelona, Hiszpania
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem publikacji:
Jarosz M., Gugała-Mirosz S., Physical activity and Brrett’s oesophagus, Ann. Oncol., 2016, 27, suppl.2, ii67
W pracy wykazano, że mała aktywność fizyczna jest jednym z istotnych czynników ryzyka rozwoju przełyku Barretta, niezależnym od otyłości.
-
48. Annals of Oncology 2017
ESMO 19th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 28.06-01.07.2017, Barcelona, Hiszpania
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem publikacji:
Jarosz M., Rychlik E., Sekuła W., Fat consumption and selected gastrointestinal cancers morbidity rates in Poland in the years 1960-2014, Ann. Oncol., 2017, 28, suppl. 3, 22
Jarosz M., Rychlik E., Sekuła W., Coffee and alcohol consumption and liver cancer morbidity rates in Poland, Ann. Oncol., 2017, 28, suppl. 3, 20
W pracach tych oceniono wpływ spożycia tłuszczu oraz kawy i alkoholu na częstość występowania wybranych nowotworów złośliwych w Polsce.
-
49. Annals of Oncology 2018
ESMO 20th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 20–23.06.2018, Barcelona, Hiszpania, Jarosz M., Rychlik E., Morbidity trends for selected gastrointestinal cancers in Poland and the costs of treatment, Ann. Oncol., 2018, 29, suppl. 5, v9
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem publikacji. W badaniach wykazano, że korzystne zmiany w żywieniu i paleniu tytoniu w Polskiej populacji prawdopodobnie w istotnym stopniu przyczyniły się do spadku zachorowalności na większość nowotworów przewodu pokarmowego, a wśród mężczyzn również na raka płuca. Wymienione pozytywne tendencje zachorowalności na nowotwory złośliwe pozwoliły według szacunków uniknąć ok. 313 tys. przypadków zachorowań i dzięki temu oszczędzić ok. 9,4 miliarda złotych.
-
50. Annals of Oncology 2019
ESMO 21st World Congress on Gastrointestinal Cancer, 03–06.07.2019, Barcelona, Hiszpania
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem trzech prac prezentowanych na kongresie:
Jarosz M., Rychlik E.: Alcohol consumption and tobacco smoking and selected gastrointestinal cancers morbidity rates in Poland, Ann. Oncol., 30, suppl. 4, July 2019, mdz155.137
Jarosz M., Rychlik E.: Coffee and alcohol consumption and trends in colorectal cancer morbidity in Poland, Ann. Oncol., 30, Suppl. 4, July 2019, mdz155.194
Jarosz M., Rychlik E.: Calcium and vitamin D intake and colorectal cancer morbidity rates in Poland, Ann. Oncol., 30, Suppl. 4, July 2019, mdz155.183
-
51. WHO European Ministerial Conference on Counteracting Obesity 2006
WHO European Ministerial Conference on Counteracting Obesity, Conference Report, 2006
Prof. M. Jarosz w ramach sesji Evidence for effective action na konferencji WHO European Ministerial Conference on Counteracting Obesity w Stambule przedstawił polskie stanowisko związane z realizacją globalnej strategii walki z otyłością poprzez poprawę żywienia i aktywności fizycznej. Strategia została opracowana pod jego kierunkiem, jako Dyrektora Instytutu Żywności i Żywienia oraz założyciela i pierwszego przewodniczącego Ogólnopolskiej Platformy ds. Żywienia, Aktywności Fizycznej i Zdrowia.
-
52. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2008
Jarosz M. et al., Dietary trends and cancer morbidity rates in Poland in the years 1960–2005, Polish J. Food Nutr. Sci., 2008, 58, 4, 511–515
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem publikacji, w której zostały wykazane korelacje pomiędzy trendami zachorowań na raka żołądka, jelita grubego i trzustki a trendami w sposobie żywienia polskiej populacji w okresie od 1960–2005 r. Dane na temat zachorowania na wymienione nowotwory były wykorzystane z Narodowego Rejestru Zachorowań na Nowotwory w Polsce, natomiast informacje na temat zachowań żywieniowych Polaków były wykorzystane z baz danych Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. W badaniach wykazano, że najprawdopodobniej wzrost zachorowań w Polsce na te nowotwory był związany najsilniej ze wzrostem spożycia alkoholu, tłuszczów zwierzęcych i cukru (lata 1960–1990). Natomiast korzystne tendencje zmniejszania się zachorowań na powyższe nowotwory w latach 1991–2005 związane były najsilniej ze wzrostem w tym okresie spożycia warzyw, owoców i witaminy C.
-
53. Journal of Clinical Gastroenterology 2008
Jarosz M. i wsp., Nutrition-related Risk Factors of Gastroesophageal Reflux Disease, J. Clin. Gastroenterol., 2008, 42, 4, suppl. 1, S3–S4
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem publikacji dotyczącej wpływu czynników żywieniowych na rozwój choroby refluksowej przełyku. Wykazano, że najprawdopodobniej czynnikami ryzyka rozwoju tej choroby są duże spożycie tłuszczów, małe spożycie włókien roślinnych oraz nieregularne i szybkie spożywanie posiłków.
-
54. Digestion, 1998
World Congresses of Gastroenterology September 6–11, 1998, Vienna, Austria
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem dwóch prac dotyczących wpływu palenia tytoniu i podawania witaminy D na stężenie witaminy C w soku żołądkowym u osób zdrowych i pacjentów z zakażeniem Helicobacter pylori:
Jarosz M. i wsp., Tobacco smoking and vitamin C concentration in gastric juice in healthy subject and patients with Helicobacter pylori infection, Digestion, 1998, 59, suppl. 3, 445
Jarosz M. i wsp., Vitamin C intake and its concentration in gastric juice in healthy subjects and patients with Helicobacter pylori infection, Digestion, 1998, 59, suppl. 3, 445
-
55. Annals of Nutrition and Metabolism 2005
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem trzech prac
Jarosz M. i wsp., Nutritional status and prevalence of selected diseases in patients hospitalized in Poland, Ann Nutr Metab, 2005, 49, suppl. 1, 284 (15)
Jarosz M. i wsp., Helicobacter pylori infection and concentration of homocysteine, folate and vitamin B12 in blood serum, Ann Nutr Metab, 2005, 49, suppl. 1, 185 (15)
Jarosz M., Wolnicka K., Risk analysis of food and drugs interactions, Ann Nutr Metab, 2005, 18, 49, suppl. 1, 399 (15)
-
56. Pancreatology 2008
Jarosz M. i wsp., Pancreatic cancer and tobacco smoking, diet, chronic pancreatitis in Poland, 1960–2004, Pancreatology, 2008, 8, 3, 391
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem pracy, w której wykazano, że na zmiany w zachorowalności na raka trzustki w Polsce miały wpływ palenie tytoniu, wielkość spożycia energii, tłuszczów, cukru oraz warzyw i owoców.
-
57. Cancer&Obesity 2010
Jarosz M., Sajór I., Błażejczyk T., Waist circumference and subject’s age rather than body weight or BMI prognose the incidence of colorectal polyps, Cancer&Obesity, 29–30 October 2010, Valencia, Spain, Conference guide
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem pracy, w której wykazano, że z ryzykiem rozwoju polipów jelita grubego koreluje najsilniej, wśród badan antropometrycznych, obwód pasa. Wykazano istotnie większą korelację między obwodem pasa a polipami jelita grubego niż BMI.
-
58. Annals of Nutrition and Metabolism 2011
European Nutrition Conference (FENS) 11th Conference, Madrid, October 2011
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem pracy:
Jarosz M., Sekuła W., Rychlik E., Diet, tobacco smoking and breast cancer in Poland between 1970 and 2008, Ann Nutr Metab, 2011, 58, suppl. 3, 395
oraz współautorem prac:
Respondek W., Traczyk I., Jarosz M., Tomasiuk R., Gluten intolerance occurrence among patients with irritable bowel syndrome (IBS), Ann Nutr Metab, 2011, 58, suppl. 3, 70
Stoś K., Głowala A., Ołtarzewski M., Jarosz M., Iodine intake in school children living in South of Poland, Ann Nutr Metab, 2011, 58, suppl. 3, 355
Traczyk I., Respondek W., Jarosz M., Tomasiuk R., IgE and IgG antibodies concentration against food allergens in IBS patients and healthy individuals, Ann Nutr Metab, 2011, 58, suppl. 3, 69–70
Wierzejska R, Jarosz M., Siuba M., Maternal caffeine intake and its effect on pregnancy outcomes, Ann Nutr Metab, 2011, 58, suppl. 3, 352
-
59. Journal of Clinical Gastroenterology 2013
12th OESO World Congress – Cancers of the Esophagus, Francja, Paryż, 27–30.08.2013
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem pracy: Jarosz M., Gugała-Mirosz S., Barrett’s oesophagus – excess body weight, nutritional factors and tobacco smoking, J. Clin. Gastroenterol., 2013
-
60. Annals of Nutrition and Metabolism 2013
20th International Congress of Nutrition, Hiszpania, Granada, 15-20.09.2013
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem 7 prac oraz współautorem 10 prac:
Jarosz M. i wsp., The school fruit scheme impact on selected nutrition behaviours of parents in Poland, Ann Nutr Metab, 2013, 63 suppl. 1, 879
Jarosz M., Rychlik E., Dzieniszewski J., Nutritional status of patients with cardiovascular diseases in hospitals, Ann Nutr Metab, 2013, 63 suppl. 1, 1226
Jarosz M., Rychlik E., Sekuła W., Prostate cancer morbidity and changes in the diet in Poland in the years 1970–2010, Ann Nutr Metab, 2013, 63 suppl. 1, 1226–1227
Jarosz M. i wsp., Effectiveness of diet based on sige tests used as sole method or in combination with CLA in IBS patients, Ann Nutr Metab, 2013, 63 suppl. 1, 1242
Jarosz M. i wsp., Diet modification based on the results of sige concentration against food antigens and quality of life in IBS patients, Ann Nutr Metab, 2013, 63 suppl. 1, 1242
Jarosz M., Sajór I., Consumption frequency of selected groups of food products and the prevalence of colorectal polyps, Ann Nutr Metab, 2013, 63 suppl. 1, 1316
Jarosz M., Sajór I., Inadequate amount of sleep as one of the risk factors of overweight and obesity in Polish males, Ann Nutr Metab, 2013, 63 suppl. 1, 1492
Wolnicka K., Jarosz M., Jaczewska-Schuetz J., Taraszewska A., The school fruit scheme impact on fruits and vegetables consumption by children in Poland, Ann Nutr Metab, 2013, 63 suppl. 1, 878
Jarosz A., Jarosz M., Differences in beverage consumption structure for adults in relation to age, Ann Nutr Metab, 2013, 63 suppl. 1, 907
Respondek W., Traczyk I., Jarosz M., Mękus M., Tomasiuk R., Effectiveness of the gluten reduction intake, with and without priobiotic, in IBS patients with positive serological test for coeliac disease, Ann Nutr Metab, 2013, 63 suppl. 1, 1244
Traczyk I., Respondek W., Jarosz M., Mękus M., Tomasiuk R., Is food allergy a cause of symptoms which in IBS patients opinion are induced by consumption of certain food products?, Ann Nutr Metab, 2013, 63 suppl. 1, 1245
Respondek W., Traczyk I., Jarosz M., Mękus M., Assessment of the relationship between IBS occurrence and selected factors suspected to be related to this disease, Ann Nutr Metab, 2013, 63 suppl. 1, 1246
Stoś K., Krygier B., Głowala A., Jarosz M., Ołtarzewski M., Iodine intake in school in Poland, Ann Nutr Metab, 2013, 63 suppl. 1, 1440
Konecka-Matyjek E., Jarosz M., Selected aspects of food safety evaluation in hospital catering in Poland, Ann Nutr Metab, 2013, 63 suppl. 1, 1790
Konecka-Matyjek E., Jarosz M., Evaluation of quality of nutrition in Polish hospitals, Ann Nutr Metab, 2013, 63 suppl. 1, 1791
Mojska H., Gielecińska I., Stoś K., Jarosz M., Trends in acrylamide level in food over the last ten years in Poland, Ann Nutr Metab, 2013, 63 suppl. 1, 1803
Traczyk I., Walkiewicz A., Jarosz M., Genetically modified food placed on the Polish market in the years 2007–2010, Ann Nutr Metab, 2013, 63 suppl. 1, 1847