Biblioteka
Katalog
-
Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3
Rola żywienia i aktywności fizycznej w profilaktyce otyłości i przewlekłych chorób niezakaźnych, Jarosz M., Respondek W., w: Żywienie człowieka a zdrowie publiczne Tom 3, Gawęcki J., Roszkowski W. F. (red.), PWN, Warszawa, 2023, Wyd. II, 112-125 -
Nowa Piramida opisana w „Lek w Polsce”
Jarosz M., Piramida Żywienia i Stylu Życia Profesora Jarosza 2021 (dla dorosłych), Lek w Polsce, Wyd. Medyk, 2022’05, 32 (372), 41-49 -
Program „Owoce i warzywa w szkole”
Jarosz M., Wolnicka K., Jaczewska-Schuetz J., Tarszewska A., Ewaluacja Programu Owoce i warzywa w szkole – Raport podsumowujący, Warszawa, 2016 -
Powikłania otyłości ze strony przewodu pokarmowego
Jarosz M., Powikłania otyłości ze strony przewodu pokarmowego, w: Otyłość i jej powikłania – praktyczne zalecenia diagnostyczne i terapeutyczne, Ostrowska L. i wsp. (red.), PZWL, 2021, 637–676 -
Report of a WHO Consultation on Obesity 1997
Obesity, preventing and managing the global epidemic, Report of a WHO Consultation on Obesity, Geneva, 3–5 June 1997 -
Clinical Pearls in Nutrition and Preventive Medicine 1999
Jarosz M., Helicobacter pylori infection and vitamin C, [in:] Clinical Pearls in Nutrition and Preventive Medicine with the Experts Speak, The role of nutrition in medicine, A decade of service, Roberson K., Ensuna J., Murtagh-Mark C. (ed.), USA, CA, Sacramento, ITServices, 1999, 77 -
Osteoporosis Update 2011
Jarosz M., Respondek W., Rychlik E., Aetiopathology of Osteoporosis, [in:] Osteoporosis Update, Harsch I., A. (ed.), Series Public Health in the 21st Century, Nova Science Publishers, New York, 2011, 23–39 -
Alcohol, Nutrition, and Health Consequences 2013
Jarosz M., Rychlik E., Dietary antioxidants in chronic alcoholic pancreatitis, [in:] Alcohol, Nutrition, and Health Consequences, Watson R.R., Preedy V.R., Zibadi S. (ed.), Seria Nutrition and Health, Bendich A. (ed.), Humana Press, Springer Science + Business Media, New York, 2013, 341–356 -
Pancreatitis 1991
Dzieniszewski J., Jarosz M., Chronic pancreatitis in Poland, [in:] Pancreatitis. New data and geographical distribution, Sarles H., Johnson C.D., Sauniére J.F. (ed.), Arnette Blackwell, Paris, 1991, 191–195 -
Annals of Nutrition and Metabolism 2007
W książce przedstawiono wyniki 12 prac wykonanych pod kierunkiem prof. M. Jarosza: -
GUT/ Endoscopy 2004
Jarosz M., Dzieniszewski J., Orzeszko M., 20 years prospective epidemiological observation on chronic pancreatitis, GUT, 2004, VI, 53, Endoscopy, I, 36, Thieme, 152–153; -
Annals of Nutrition and Metabolism 2008
Zapolska-Downar D., Nowicka G., Sygitowicz G., Jarosz M., Anthocyanin-Rich Aronox Extract from Aronia melanocarpa E Protects against 7 -
European Journal of Cancer Prevention 1998
Jarosz M. i wsp., Effects of high dose vitamin C treatment on Helicobacter pylori infection and total vitamin C concentration in gastric juice, Eur. J. Cancer Prev., 1998, 7, 449–454 -
World Journal of Gastroenterology 2009
Jarosz M. i wsp., Dietary and socio-economic factors in relation to Helicobacter pylori re-infection, World J. Gastroenterol., 2009, 15, 9, 1119–1125 -
World Journal of Gastroenterology 2011
Jarosz M. i wsp., Impact of diet on long-term decline in gastric cancer incidence in Poland, World J. Gastroenterol., 2011, 17, 1, 89–97 -
Journal of Maternal-Fetal and Neonatal Medicine 2018
Wierzejska R., Jarosz M., Bachanek M., Sawicki W., Gestational vitamin D concentration and other risk factors versus fetal femur lenght, J. Matern.-Fetal Neonatal Med., 2018 -
European Journal of Cancer Prevention 2000
Jarosz M. i wsp., Tobacco smoking and vitamin C concentration in gastric juice healthy subjects and patients with Helicobacter pylori infection, Eur. J. Cancer Prev., 2000 Dec, 9 (6), 423–428 -
European Journal of Clinical Nutrition 2005
Dzieniszewski J., Jarosz M., Szczygieł B., Długosz J., Marlicz K., Linke K., Lachowicz A., Ryżko-Skiba M., Orzeszko M., Nutritional status of patients hospitalised in Poland, Eur J Clin Nutr, 2005, 59, 552–560 -
Journal of Physiology and Pharmacology 2006
Dzieniszewski J., Jarosz M., Guidelines in the medical treatment of Helicobacter pylori infection, J. Physiol. -
Journal of Food Protection 2008
Rożynek E., Dzierżanowska-Fangrat K., Korsak D., Konieczny P., Wardak S., Szych J., Jarosz M., Dzierżanowska D., Comparison of Antimicrobial Resistance of Campylobacter jejuni and Campylobacter coli Isolated from Humans and Chicken Carcasses in Poland, J. Food Prot., 2008, 71, 3, 602–607 -
International Journal of Antimicrobial Agents 2005
Dzierżanowska-Fangrat K., Rożynek E., Celińska-Cedro D., Jarosz M., Pawłowska J., Szadkowski A., Budzyńska A., Nowak J., Romańczuk W., Prosiecki R., Jóźwiak P., Dzierżanowska D., Antimicrobial resistance of Helicobacter pylori in Poland: a multicentre study, Int. J. Antimicrob. -
European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology 2012
Jarosz M., Wierzejska R., Siuba M., Maternal caffeine intake and its effect on pregnancy outcomes, Eur. J. Obstet. -
Journal of Food Protection 2011
Maćkiw E., Rzewuska K., Korsak D., Stoś K., Jarosz M., Occurrence of Campylobacter spp. in Poultry and Poultry Products for Sale on the Polish Retail Market, J. Food Prot., 2011, 74, 6, 986–989 -
Gastroenterology Research and Practice 2012
Jarosz M., Sekuła W., Rychlik E., Influence of diet and tobacco smoking on pancreatic cancer incidence In Poland In 1960–2008, Gastroenterol Res Pract, 2012 -
BioMed Research International 2013
Jarosz M., Sekuła W., Rychlik E., Trends in dietary patterns, alcohol intake, tobacco smoking and colorectal cancer in Polish population in 1960–2008, BioMed Res. Int., 2013, art. -
Cardiology Journal 2016
Jarosz M., Wolańska D., Stolińska-Fiedorowicz H., Respondek W., Kłosiewicz-Latoszek W., Nutrition and lifestyle in patients pharmacologically treated due to hypertension, Cardiol. -
Annals of Agricultural and Environmental Medicine 2016
Wolnicka K., Jarosz M., Jaczewska-Schuetz J., Taraszewska A., Differences in prevalence of overweight, obesity and underweight among children from primary schools from rural and urban areas, Ann Agric Environ Med, 2016, 23, 2, 240–243 -
Helicobacter 2003
Jarosz M., Evaluation of the Vitamin C and Probiotics Use in Helicobacter pylori Infection Eradication Treatment, Helicobacter, Graham D. Y. (ed.), Blackwell Publishing, 2003, 8, 4, 443 -
Helicobacter 2004
Jarosz M., Dzieniszewski J., Human life length in relations to infection with Helicobacter pylori – a survey on frequency of the H. pylori infection among the Polish centenarians, Helicobacter, Graham D. Y. (ed.), Blackwell Publishing, 2004, 9, 5, 517 -
Obesity reviews 2005
Jarosz M. i wsp., Overweight and obesity and prevalence of selected diseases in patients hospitalized in Poland, Obesity reviews, 14th European Congress on Obesity 1–4 June 2005, Athens, Greece, Blackwell Publishing, 100 -
Endoscopy 1995
Jarosz M., Dzieniszewski J., Prevalence of Helicobacter pylori Infection in Cases of Duodenal Ulcer in Patients with Chronic Pancreatitis, Endoscopy, 7, 27, September 1995, S11 -
Gastroentérologie Clinique et Biologique 1991
Jarosz M., Dzieniszewski J., La teneur en amino-acides du plasma sanguin en tant que test de l’activité exocrine du pancréas, Gastroenterol. -
GUT/ Endoscopy 2007
Jarosz M. i wsp., Pancreatic cancer and tobacco smoking, diet,chronić pancreatitis in Poland, 2007, GUT, III, 56, Endoscopy, I, 39, Thieme, A252; -
European Journal of Nutrition 2018
Associations of vitamin D status with dietary intakes and physical activity levels among adults from seven European countries: the Food4Me study, Eur J Nutr, 2018 Jun, 57 (4), 1357–1136 -
International Journal of Behavioral Nutrition and Physical Activity 2017
Capturing health and eating status through a nutritional perception screening questionnaire (NPSQ9) in a randomized internet-based personalised nutrition intervention: the Food4Me study, Int. J. Behav. -
Nutrients 2017
Mediterranean Diet Adherence and Genetic Background Roles within a Web-Based Nutritional Intervention: The Food4Me Study, Nutrients, 2017, 9, 1107, 1–17 -
International Journal of Food Sciences and Nutrition 2018
Higher vegetable protein consumption, assessed by an isoenergetic macronutrient exchange model, is associated with a lower presence of overweight and obesity in the web-based Food4Me European Study, Int J Food Sci Nutr, 2018, 240–253 -
Obesity Facts 2017
24th European Congress on Obesity (ECO2017), Porto, Portugal, 17–20 May 2017 -
Obesity Facts 2018
25th European Congress on Obesity, Vienna, Austria, 23–26 May 2018 -
Annals of Oncology 2008
ESMO 10th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 25–28.06.2008, Barcelona, Hiszpania, Jarosz M., Sekuła W., Figurska K., Trends in colon cancer morbidity rate and in dietary pattern in Poland, Ann. -
Annals of Oncology 2009
ESMO 11th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 24–27.06.2009, Barcelona, Hiszpania, Jarosz M., Sekuła W., Rychlik E., Trends in oesophageal cancer incidence rates in Poland in relation to changes in the diet and in tobacco smoking during the period of 1960–2006, Ann. -
Annals of Oncology 2010
ESMO 12th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 30.06–03.07.2010, Barcelona, Hiszpania, Jarosz M., Sekuła W., Rychlik E., Trends in liver cancer incidence rates in Poland in relation to changes in the diet during the period of 1980–2007, Ann. -
Annals of Oncology 2011
ESMO 13th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 22–25.06.2011, Barcelona, Hiszpania, Jarosz M., Sekuła W., Rychlik E., Trends in gallbladder cancer incidence rates in Poland in relation to changes in the diet and tobacco smoking during the period of 1970–2008, Ann. -
Annals of Oncology 2013
ESMO 15th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 03–06.07.2013 Barcelona, Hiszpania -
Annals of Oncology 2014
ESMO 16th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 25–28.06.2014, Barcelona, Hiszpania -
Annals of Oncology 2015
ESMO 17th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 01–04.07.2015, Barcelona, Hiszpania -
Annals of Oncology 2016
ESMO 18th World Congress on Gastrointestinal Cancer, Spain Barcelona, 29.06–02.07.2016, Barcelona, Hiszpania -
Annals of Oncology 2017
ESMO 19th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 28.06-01.07.2017, Barcelona, Hiszpania -
Annals of Oncology 2018
ESMO 20th World Congress on Gastrointestinal Cancer, 20–23.06.2018, Barcelona, Hiszpania, Jarosz M., Rychlik E., Morbidity trends for selected gastrointestinal cancers in Poland and the costs of treatment, Ann. -
Annals of Oncology 2019
ESMO 21st World Congress on Gastrointestinal Cancer, 03–06.07.2019, -
WHO European Ministerial Conference on Counteracting Obesity 2006
WHO European Ministerial Conference on Counteracting Obesity, Conference Report, 2006 -
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2008
Jarosz M. et al., Dietary trends and cancer morbidity rates in Poland in the years 1960–2005, Polish J. Food Nutr. Sci., 2008, 58, 4, 511–515 -
Journal of Clinical Gastroenterology 2008
Jarosz M. i wsp., Nutrition-related Risk Factors of Gastroesophageal Reflux Disease, J. Clin. -
Digestion, 1998
World Congresses of Gastroenterology September 6–11, 1998, Vienna, Austria -
Annals of Nutrition and Metabolism 2005
Prof. M. Jarosz był kierownikiem badań i głównym autorem trzech prac -
Pancreatology 2008
Jarosz M. i wsp., -
Cancer&Obesity 2010
Jarosz M., Sajór I., Błażejczyk T., Waist circumference and subject’s age rather than body weight or BMI prognose the incidence of colorectal polyps, Cancer&Obesity, 29–30 October 2010, Valencia, Spain, Conference guide -
Annals of Nutrition and Metabolism 2011
European Nutrition Conference (FENS) 11th Conference, Madrid, October 2011 -
Journal of Clinical Gastroenterology 2013
12th OESO World Congress – Cancers of the Esophagus, Francja, Paryż, 27–30.08.2013 -
Annals of Nutrition and Metabolism 2013
20th International Congress of Nutrition, Hiszpania, Granada, 15-20.09.2013 -
Annals of Nutrition and Metabolism 2015
12th European Nutrition Conference (FENS), Berlin, Germany, 20–23.10.2015 -
Polish Journal of Food and Nutrition Sciences 2011
Jarosz M., Wolnicka K., Relations between occurrence of the risk of food-drug interactions and patients’ socio-demographic characteristics and selected nutrition habits, Polish J. Food Nutr. Sci., 2011, 61, 3, 211–218 -
Materia Medica Polona 1987
Rużyłło E., Kwiatkowski J., Jarosz M., Roszkowski J., Natural history of chronic peptic ulcer in Poland. -
Piramida Żywienia i Stylu Życia Profesora Jarosza, 2021
Piramida Żywienia i Stylu Życia Profesora Jarosza, Instytut Edukacji Żywieniowej i Stylu Życia, Warszawa, 2021 -
Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży 4-18 lat, 2019
Jarosz M. i wsp., Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży 4-18 lat, IŻŻ, Warszawa, 2019; -
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym, 2017
Jarosz M. i wsp., Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym, IŻŻ, Warszawa, 2017 -
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dorosłych, 2016
Jarosz M. i wsp., Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dorosłych, IŻŻ, Warszawa, 2016; -
Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla Dzieci i Młodzieży, 2016
Jarosz M., Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla Dzieci i Młodzieży, Żyw Człow Metab, 2016, 43, 3, 145–151 -
Medycyna stylu życia
Jarosz M., Rychlik E., Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej, [w:] Medycyna stylu życia, Śliż D., Mamcarz A. (red.), PZWL, Warszawa, 2018, 103–117 -
Starzenie – teraźniejszość i przeszłość
Jarosz M., Starzenie – teraźniejszość i przeszłość, Żyw Człow Metab, 2018, 2, 84–88 -
Projekt pt. „Opracowanie podstaw naukowych żywienia w szpitalach”
Dzieniszewski J., Jarosz M. i wsp., Ocena przesiewowa stanu odżywienia pacjentów dorosłych, [w:] Podstawy naukowe żywienia w szpitalach, Dzieniszewski J., Szponar L., Szczygieł B., Socha J. (red.), IŻŻ, Warszawa, 2001; -
POL-HEALTH
POL-HEALTH Narodowy program zapobiegania nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym poprzez poprawę żywienia i aktywności fizycznej 2007–2016, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 2006 -
Narodowy Program Zwalczania Chorób Nowotworowych pt. „Prewencja pierwotna nowotworów”
POL-HEALTH Otyłość, Żywienie, Aktywność Fizyczna, Zdrowie Polaków, Diagnoza stanu odżywienia, aktywności fizycznej i żywieniowych czynników ryzyka otyłości oraz przewlekłych chorób niezakaźnych w Polsce (1960–2005), Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 2006 -
Europejska Karta Walki z Otyłością
Europejska Karta Walki z Otyłością, WHO, Stambuł, 2006 -
POL-HEALTH Karta Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży w szkole
Karta Żywienia i Aktywności Fizycznej Dzieci i Młodzieży w szkole, IŻŻ, Rzecznik Praw Obywatelskich -
Projekt KIK/34 Szwajcarsko-Polski Program Współpracy Zachowaj Równowagę
Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej, Projekt KIK/34 w Szwajcarsko-Polskim Programie Współpracy Zachowaj Równowagę, Jarosz M. (kierownik projektu), Swiss Contribution, IŻŻ, 2011–2016 -
Program Zmniejszania Społecznych Nierówności w Zdrowiu
Szostak W. B., Cichocka A., Co jeść, aby Twoje serce było zdrowe, Jarosz M. (red.), 2018 -
Projekt badawczy pt. Alergia pokarmowa i celiakia u pacjentów z rozpoznanym zespołem jelita nadwrażliwego
Traczyk I., Zespół jelita nadwrażliwego a alergia pokarmowa, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 2010 w ramach projektu badawczego N404 052 31 realizowanego w latach 2006–2009 pt. Alergia pokarmowa i celiakia u pacjentów z rozpoznanym zespołem jelita nadwrażliwego (IBS). Badania możliwości wykorzystania probiotyków i skoniugowanych kwasów tłuszczowych (CLA) w leczeniu IBS oraz celiakii i alergii pokarmowej z nim związanych. -
Projekt badawczy pt. Alergia pokarmowa i celiakia u pacjentów z rozpoznanym zespołem jelita nadwrażliwego
Jarosz M. i wsp., Porównanie stężenia IgE w surowicy pacjentów z zespołem jelita nadwrażliwego (ZJN) i osób zdrowych, Alergia Astma Immunologia, 2011, 16, 2, 90–95 -
Projekt badawczy pt. Alergia pokarmowa i celiakia u pacjentów z rozpoznanym zespołem jelita nadwrażliwego
Respondek W., Zespół jelita nadwrażliwego a nietolerancja glutenu, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 2010 w ramach projektu badawczego N404 052 31 realizowanego w latach 2006–2009 pt. Alergia pokarmowa i celiakia u pacjentów z rozpoznanym zespołem jelita nadwrażliwego (IBS). Badania możliwości wykorzystania probiotyków i skoniugowanych kwasów tłuszczowych (CLA) w leczeniu IBS oraz celiakii i alergii pokarmowej z nim związanych. -
Narodowy Program Zdrowia
Sól, cukry i tłuszcze a zdrowie, Materiały edukacyjne dla przedstawicieli administracji publicznej, Jarosz M. (red.), NPZ, IŻŻ, Warszawa, 2017 -
Współpraca z EFSA
Jarosz M., Stoś K., Chwojnowska Z., Cichocka A., Wajszczyk B., Charzewska J., Album fotografii produktów i potraw, IŻŻ, Warszawa, 2019 -
Narodowy Program Zdrowia
Jarosz M., Sajór I., Gugała-Mirosz S., Wojda B., Nagel P., Chroń się przed rakiem. Ruch i jedzenie mają znaczenie, IŻŻ, Warszawa, 2017 -
Grant – Zużytkowanie witaminy C przez Helicobacter pylori jako czynnik zmniejszający wewnątrzżołądkowe stężenie witaminy C
Jarosz M., Witamina C a zakażenie Helicobacter pylori praca habilitacyjna, IŻŻ, Warszawa, 1998 -
6 Program Ramowy Unii Europejskiej PorGrow
Szponar L., Ciok J., Jarosz M., Dolna A., Ołtarzewski M., Opcje polityki przeciwdziałania rosnącemu zagrożeniu otyłością. Przekrojowe badania porównawcze (Polska), IŻŻ, Warszawa, 2006 -
Food4Me
Association between diet-quality scores, adiposity, total cholesterol and markers of nutritional status in European adults: findings from the Food4Me study, Nutrients, 2018, 10, 49 -
Projekt KIK/34 Szwajcarsko-Polski Program Współpracy Zachowaj Równowagę
Czytaj etykiety, IŻŻ, Swiss Contribution, 2014 -
Fundusze Europejskie Programu Regionalnego
Jarosz M., Nadwaga i otyłość u dzieci. Zagrożenia i zapobieganie, 09.2020 -
Polski konsensus solny
Stanowisko w sprawie podjęcia inicjatywy zmniejszenia spożycia soli w Polsce opracowane pod patronatem Ministra Zdrowia w Instytucie Żywności i Żywienia, 08.09.2008 -
Projekt KIK/34 Szwajcarsko-Polski Program Współpracy Zachowaj Równowagę
Badania konsumenckie w związku z realizacją Projektu (SPPW) KIK/34 „Zapobieganie nadwadze i otyłości oraz chorobom przewlekłym poprzez edukację społeczeństwa w zakresie żywienia i aktywności fizycznej”, Raport całościowy i rekomendacje komunikacyjne całościowe, Jarosz M. (kierownik projektu), Swiss Contribution, IŻŻ, 2011–2016 -
Projekt KIK/34 Szwajcarsko-Polski Program Współpracy Zachowaj Równowagę
Wolnicka K. i wsp., Intervention for improvement the diet and physical activity of children and adolescents in Poland, Rocz Panstw Zakl Hig, 2020, 71, 4 -
Projekt KIK/34 Szwajcarsko-Polski Program Współpracy Zachowaj Równowagę
Jarosz M. i wsp., Stan odżywienia wśród polskich dzieci w wieku szkolnym, Żyw Człow Metab, 2019, 46, 1, 48–49 -
POL-HEALTH
Jarosz M., Rychlik E., Otyłość – problem coraz bardziej powszechny, Family Medicine & Primary Care Review, 2009, July–September, 11, 3, 646–653 -
Praktyczny podręcznik dietetyki
Praktyczny podręcznik dietetyki, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 2010 -
Dietetyka – żywność, żywienie w prewencji i leczeniu
Dietetyka – żywność, żywienie w prewencji i leczeniu, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 2016, 2017 -
Tkanka tłuszczowa – ważny narząd w organizmie człowieka
Jarosz M., Respondek W., Tkanka tłuszczowa – ważny narząd w organizmie człowieka, [w:] Dietetyka oparta na dowodach, Poniewierka E. (red.), MedPharm Polska, 2016, 119–147 -
Żywieniowa profilaktyka chorób układu krążenia
Szostak W. B., Jarosz M., Żywieniowa profilaktyka chorób układu krążenia, [w:] Dietetyka kliniczna, Grzymisławski M. (red.), PZWL, Warszawa, 2019, 458–467 -
Żywienie w dyslipidemiach
Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L., Jarosz M., Żywienie w dyslipidemiach, [w:] Dietetyka kliniczna, Grzymisławski M. (red.), PZWL, Warszawa, 2019, 467–476 -
Medycyna stylu życia w prewencji i leczeniu chorób gastroenterologicznych
Jarosz M., Medycyna stylu życia w prewencji i leczeniu chorób gastroenterologicznych, [w:] Medycyna stylu życia, Śliż D, Mamcarz A. (red.), PZWL, Warszawa, 2018, 455–462 -
Zaparcia
Zaparcia, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2019 -
Gazy jelitowe
Gazy jelitowe, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2020 -
Dna moczanowa
Pachocka L., Jarosz M., Dna moczanowa, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2012 -
Celiakia
Celiakia, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2019 -
Kamica żółciowa
Kamica żółciowa, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2018 -
Choroby żołądka i dwunastnicy
Choroby żołądka i dwunastnicy, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2019 -
Alergie pokarmowe
Alergie pokarmowe, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2005 -
Choroby trzustki
Choroby trzustki, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2020 -
Zaburzenia lipidowe
Cybulska B., Kłosiewicz-Latoszek L., Cichocka A., Zaburzenia lipidowe, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2014 -
Otyłość
Otyłość – zapobieganie i leczenie, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2019 -
Nadciśnienie tętnicze
Nadciśnienie tętnicze, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2019 -
Zespół jelita nadwrażliwego
Zespół jelita nadwrażliwego, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2019 -
Choroba stłuszczeniowa wątroby
Choroba stłuszczeniowa wątroby, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2016 -
Osteoporoza
Osteoporoza, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2010 -
Żywienie w niedoczynności tarczycy
Jarosz M., Stolińska H., Wolańska D., Żywienie w niedoczynności tarczycy, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2017 -
Żywienie chorych z nowotworami
Jarosz M., Sajór I., Żywienie chorych z nowotworami, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2019 -
Cukrzyca
Cukrzyca. Zapobieganie i leczenie, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2007 -
Nowotwory złośliwe
Jarosz M., Nowotwory złośliwe, Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania?, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2015 -
Najczęstsze choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego
Najczęstsze choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, Seria Praktyka Lekarza Rodzinnego, Palka M., Margas G., Jarosz M. (red.), PZWL, Warszawa, 2021 -
Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego?
Jarosz M. i wsp., Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego? Przyczyny, objawy, leczenie, dieta, Seria: „Lekarz Radzi”, PZWL, Warszawa, 2008 -
Poradnik żywieniowy dla osób ze stomią
Jarosz M., Poradnik żywieniowy dla osób ze stomią, Medical Communications, Warszawa, 2002 -
Żywienie chorych ze stomią
Żywienie chorych ze stomią, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2014 -
Alergia na pokarm
Jarocka-Cyrta E., Jarosz M., Alergia na pokarm, [w:] Wielka Interna wyd. II Gastroenterologia cz. II, Dąbrowski A. (red.), Medical Tribune Polska, Warszawa, 2019, 495–516 -
Zakażenie Helicobacter pylori
Dzieniszewski J., Jarosz M., Zakażenie Helicobacter pylori, Poradnik dla lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej, Goldprint, Warszawa, 2000 -
Suplementy diety a zdrowie
Suplementy diety a zdrowie, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2008 -
Choroby trzustki w praktyce lekarza opieki podstawowej
Dzieniszewski J., Jarosz M., Choroby trzustki w praktyce lekarza opieki podstawowej, Bronowski Studio, Warszawa, 2004 -
Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki. Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami
Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki. Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2020 -
Czy wiesz, ile potrzebujesz białka?
Jarosz M., Charzewska J., Wajszczyk B., Chwojnowska Z., Czy wiesz, ile potrzebujesz białka?, Jarosz M. (red.), NPZ, 2019 -
Czy wiesz, ile potrzebujesz energii z pożywienia?
Jarosz M., Rychlik E., Cichocka A., Białkowska M., Czy wiesz, ile potrzebujesz energii z pożywienia?, Jarosz M. (red.), NPZ, 2019 -
Suplementy diety – czy potrzebujesz?
Stoś K., Wierzejska R., Siuba-Strzelińska M., Suplementy diety - czy potrzebujesz?, Jarosz M. (red.), NPZ, 2019 -
Czy wiesz, ile potrzebujesz tłuszczów?
Szponar L., Mojska H., Ołtarzewski M., Czy wiesz, ile potrzebujesz tłuszczów?, Jarosz M. (red.), NPZ, 2019 -
Czy wiesz, ile potrzebujesz węglowodanów?
Jarosz M., Sajór I., Gugała-Mirosz S., Nagel P., Czy wiesz, ile potrzebujesz węglowodanów?, Jarosz M. (red.), NPZ, 2019 -
Normy żywienia 2008
Normy żywienia człowieka, Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych, Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (red.), PZWL, IŻŻ, Warszawa, 2008 -
Normy żywienia 2017
Normy żywienia dla populacji Polski, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 2017 -
Normy żywienia 2020
Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie, Jarosz M., Rychlik E., Stoś K., Charzewska J. (red.), NIZP-PZH, 2020 -
Obiady szkolne – POL-HEALTH
Obiady szkolne z uwzględnieniem zasad Dobrej Praktyki Higienicznej oraz systemu HACCP dla posiłków szkolnych, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 2008 – POL-HEALTH Narodowy program zapobiegania nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym poprzez poprawę żywienia i aktywności fizycznej -
Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży – POL-HEALTH
Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, Jarosz M. (red.), Warszawa, IŻŻ, 2008 – POL-HEALTH Narodowy program zapobiegania nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym poprzez poprawę żywienia i aktywności fizycznej -
Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach – POL-HEALTH
Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 2011 – POL-HEALTH Narodowy program zapobiegania nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym poprzez poprawę żywienia i aktywności fizycznej -
Żywienie osób w wieku starszym
Żywienie osób w wieku starszym, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2008 -
Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością?
Jarosz M. i wsp., Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością? Poradnik żywieniowy, Borgis, Warszawa, 2005 -
Interakcje pomiędzy lekami a żywnością
Jarosz M., Dzieniszewski J., Interakcje pomiędzy lekami a żywnością, MI Polska, Warszawa, 2000 -
I Narodowy Kongres Żywieniowy 2016
I Narodowy Kongres Żywieniowy „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2015”, Materiały kongresowe, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 20.01.2016 -
II Narodowy Kongres Żywieniowy 2017
II Narodowy Kongres Żywieniowy „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu – postępy 2016”, Materiały kongresowe, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 27.01.2017 -
III Narodowy Kongres Żywieniowy 2018
III Narodowy Kongres Żywieniowy „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu – postępy 2017”, Żywienie i aktywność fizyczna osób w wieku starszym w zdrowiu i chorobie, Materiały kongresowe, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 26–27.01.2018 -
IV Narodowy Kongres Żywieniowy 2019
IV Narodowy Kongres Żywieniowy „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu – postępy 2018”, Otyłość, anoreksja, bulimia – dlaczego wciąż przegrywamy?, Materiały kongresowe, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 25–26.01.2019 -
Żywienie Człowieka i Metabolizm
Żywienie Człowieka i Metabolizm, IŻŻ, Warszawa, 2002–2020 -
Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce
Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce, Jarosz M. (red.), Lidl i IŻŻ, Warszawa, 2018 -
Jeść zdrowiej i żyć dłużej. Żywienie osób w starszym wieku
Jeść zdrowiej i żyć dłużej. Żywienie osób w starszym wieku, Jarosz M. (red.), Lidl i NCEŻ, 2019 -
Supermocni kontra złodzieje zdrowia
Supermocni kontra złodzieje zdrowia, Kompendium wiedzy o żywieniu dzieci oraz 3 komiksy o mocach warzyw i owoców!, Jarosz M. (red.), Lidl i NCEŻ, 2019 -
Żywienie wpływ na zdrowie człowieka
Langley-Evans S., Żywienie wpływ na zdrowie człowieka, wydanie polskie, Jarosz M. (red.), PZWL, 2009 -
Żywienie i styl życia osób w starszym wieku
Żywienie i styl życia osób w starszym wieku, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 2018 -
Diagnozowanie zaburzeń stanu odżywienia
Jarosz M. i wsp., Diagnozowanie zaburzeń stanu odżywienia w praktyce lekarskiej i pielęgniarskiej, Warszawa, 2010 -
Żywienie kobiet w ciąży
Szostak-Węgierek D., Cichocka A., Żywienie kobiet w ciąży, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2012 -
Zioła a alergia pokarmowa
Taraszewska A., Jarosz M., Zioła a alergia pokarmowa, Borgis, Warszawa, 2005 -
Żywienie a choroba nowotworowa
Jarosz M., Sajór I., Żywienie a choroba nowotworowa, Poradnik dla pacjentów i ich rodzin, IŻŻ i Fundacja Tam i z Powrotem, Primopro, Warszawa, 2013 -
Poprawa żywienia w świetle Europejskiej Karty Walki z Otyłością i wpływ diety na farmakokinetykę leków
Jarosz M., Poprawa żywienia w świetle Europejskiej Karty Walki z Otyłością, [w:] Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki Tom 2, Podolec P. (red.), Medycyna Praktyczna, Kraków, 2010, 289–293; Jarosz M., Wolnicka K., Wpływ diety na farmakokinetykę leków, [w:] Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki Tom 2, Podolec P. (red.), Medycyna Praktyczna, Kraków, 2010, 341–345 -
Postępy Nauk Medycznych
Postępy Nauk Medycznych, Progress in Medicine, IŻŻ, Borgis, Warszawa, 2012, XXV, 12 -
I Ogólnokrajowa Konferencja Młodych Pracowników Nauki
I Ogólnokrajowa Konferencja Młodych Pracowników Nauki Żywność, Żywienie a Zdrowie, Program, Warszawa, 28–30 listopada 1995 -
II Kongres Żywność, Żywienie a Zdrowie w Polsce Zintegrowanej z Unią Europejską
II Kongres Żywność, Żywienie a Zdrowie w Polsce Zintegrowanej z Unią Europejską, Warszawa 23–26 czerwca 2004
-
151. Diagnozowanie zaburzeń stanu odżywienia
Jarosz M. i wsp., Diagnozowanie zaburzeń stanu odżywienia w praktyce lekarskiej i pielęgniarskiej, Warszawa, 2010
W publikacji opisano konsekwencje zdrowotne zaburzeń w stanie odżywienia i konsekwencje kliniczne nieprawidłowego żywienia. Autorzy opisali w niej w jaki sposób oceniać sposób żywienia pacjentów i jakie metody oceniające stan odżywienia stosować w gabinetach lekarskich i pielęgniarskich.
-
152. Żywienie kobiet w ciąży
Szostak-Węgierek D., Cichocka A., Żywienie kobiet w ciąży, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2012
Prof. M. Jarosz był redaktorem książki przeznaczonej szczególnie dla przyszłych mam, jak i opiekujących się nimi lekarzy. Jakie składniki są niezbędne w diecie kobiety w ciąży? Gdzie można je znaleźć? W jakich ilościach spożywać? Czy przyszła mama powinna sięgać po suplementy diety? Jeśli tak, to kiedy? Co robić, by uniknąć nudności i wymiotów? Co z tyciem? Nie bać się nadwagi, czy też cały czas się pilnować? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w poradniku. Dodatkowo zawiera on przykładowe jadłospisy dla kobiet planujących macierzyństwo oraz dla kobiet w ciąży.
-
153. Zioła a alergia pokarmowa
Taraszewska A., Jarosz M., Zioła a alergia pokarmowa, Borgis, Warszawa, 2005
Co to jest alergia pokarmowa? Jak często występuje i jakie są jej objawy? Jakie są najczęstsze alergeny pokarmowe? Na czym polegają alergiczne reakcje krzyżowe? Zioła i przyprawy – które z nich są alergizujące? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w poradniku. Opisano w nim wiele ziół i przypraw z podziałem na te silnie, średnio i w niewielkim stopniu alergizujące. Czy wiesz, że spożycie czosnku wiąże się z wysokim ryzykiem wystąpienia alergii?
-
154. Żywienie a choroba nowotworowa
Jarosz M., Sajór I., Żywienie a choroba nowotworowa, Poradnik dla pacjentów i ich rodzin, IŻŻ i Fundacja Tam i z Powrotem, Primopro, Warszawa, 2013
W poradniku zawarte są praktyczne zalecenia dla pacjentów i ich rodzin odnośnie żywienia osób z chorobami nowotworowymi. Ma to na celu zapobiegnięcie rozwojowi zespołu wyniszczenia nowotworowego, który jest główną przyczyną zgonu nawet 30% osób chorych na niektóre nowotwory. Pozycja ta ma na celu zwiększenie świadomości na temat właściwego sposobu żywienia w czasie choroby i odpowiednio dopasowanej aktywności fizycznej. Może to wpłynąć na poprawę stanu pacjentów onkologicznych, poprawić tolerancję leczenia oraz jakość ich życia, a także wydłużyć czas przeżycia.
-
155. Poprawa żywienia w świetle Europejskiej Karty Walki z Otyłością i wpływ diety na farmakokinetykę leków
Jarosz M., Poprawa żywienia w świetle Europejskiej Karty Walki z Otyłością, [w:] Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki Tom 2, Podolec P. (red.), Medycyna Praktyczna, Kraków, 2010, 289–293; Jarosz M., Wolnicka K., Wpływ diety na farmakokinetykę leków, [w:] Podręcznik Polskiego Forum Profilaktyki Tom 2, Podolec P. (red.), Medycyna Praktyczna, Kraków, 2010, 341–345
W rozdziale „Poprawa żywienia w świetle Europejskiej Karty Walki z Otyłością” przedstawiono w jaki sposób w naszym kraju powinno się realizować zalecenia Europejskiej Karty Walki z Otyłością na poziomie rodziny, szkoły, społeczeństwa, mediów, a zwłaszcza podstawowej i specjalistycznej opieki zdrowotnej. Szczególną rolę w zapobieganiu otyłości i jej powikłaniom ma lekarz podstawowej opieki zdrowotnej oraz poradnictwo dietetyczne.
W kolejnym rozdziale pt. „Wpływ diety na farmakokinetykę leków” zwrócono uwagę na występujące często niebezpieczne powikłania farmakoterapii związane z zalecanymi dietami u pacjentów z różnymi chorobami. Przedstawiono przykłady składników żywności, które wpływają na wchłanianie, metabolizm i wydalanie leków z organizmu chorego oraz praktyczne wskazówki jak im zapobiegać.
-
156. Postępy Nauk Medycznych
Postępy Nauk Medycznych, Progress in Medicine, IŻŻ, Borgis, Warszawa, 2012, XXV, 12
Prof. M. Jarosz był redaktorem naukowym całego numeru poświęconego problemowi niedożywienia oraz głównym autorem następujących artykułów:
- The problem of malnutrition in Poland and across the world
- Influence of malnutrition on the risk of hospital-acquired pneumonia
- Undernutrition, malnutrition and wastage of food
- Niedożywienie i zaburzenia odżywiania u kobiet w wieku prokreacyjnym
- Komentarz do prac
-
157. I Ogólnokrajowa Konferencja Młodych Pracowników Nauki
I Ogólnokrajowa Konferencja Młodych Pracowników Nauki Żywność, Żywienie a Zdrowie, Program, Warszawa, 28–30 listopada 1995
Prof. M. Jarosz był inicjatorem i przewodniczącym komitetu naukowo-organizacyjnego Ogólnopolskiej Konferencji z udziałem międzynarodowym oraz redaktorem naukowym materiałów konferencyjnych. Jej głównym celem było przedstawienie przez młodych pracowników naukowych uczelni związanych z żywieniem i uczelni medycznych ich własnych badań naukowych i opinii na temat bezpieczeństwa żywności i żywienia w krajach europejskich głównie w krajach Europy środkowowschodniej. Szczególnie ważne sesje były poświęcone strategiom dotyczącym zapobieganiu chorobom na tle wadliwego żywienia i wdrażaniu programów edukacyjnych dotyczących zasad racjonalnego żywienia dla dzieci i młodzieży w szkole.
-
158. II Kongres Żywność, Żywienie a Zdrowie w Polsce Zintegrowanej z Unią Europejską
II Kongres Żywność, Żywienie a Zdrowie w Polsce Zintegrowanej z Unią Europejską, Warszawa 23–26 czerwca 2004
Prof. M. Jarosz był inicjatorem i przewodniczącym komitetu naukowo-organizacyjnego II Kongresu po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej oraz redaktorem naukowym materiałów konferencyjnych (Żyw Człow Metab, XXXI, 2004, Supl. 1 cz. I i II). Kongres poświęcony był głównie wdrażaniu w Polsce strategii WHO „Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health”.