Biblioteka
-
136. Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży – POL-HEALTH
Zasady prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz wskazówki dotyczące zdrowego stylu życia, Jarosz M. (red.), Warszawa, IŻŻ, 2008 – POL-HEALTH Narodowy program zapobiegania nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym poprzez poprawę żywienia i aktywności fizycznej
W książce zostały opracowane zalecenia dotyczące prawidłowego żywienia dzieci i młodzieży oraz innych czynników stylu życia, zwłaszcza aktywności fizycznej. Podano w niej m.in. praktyczne metody oceny stanu odżywienia uczniów na podstawie pomiarów antropometrycznych, potrzeby żywieniowe dzieci i młodzieży w wieku szkolnym oraz praktyczne wskazówki organizowania aktywności fizycznej w rodzinie i szkole. Zwrócono uwagę na najczęstsze wady w żywieniu dzieci i młodzieży, opisano co powinna zawierać prawidłowa, zbilansowana dieta oraz wykazano jak ważne dla zdrowego żywienia dzieci i młodzieży jest zdrowe żywienie rodziców.
-
137. Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach – POL-HEALTH
Zasady prawidłowego żywienia chorych w szpitalach, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 2011 – POL-HEALTH Narodowy program zapobiegania nadwadze i otyłości oraz przewlekłym chorobom niezakaźnym poprzez poprawę żywienia i aktywności fizycznej
Prof. M. Jarosz był redaktorem naukowym monografii i głównym autorem rozdziałów książki poświęconej zagadnieniu żywienia chorych w szpitalach. Przedstawiono w niej badania naukowe na temat dramatycznie wysokiej częstości występowania niedożywienia chorych w szpitalach oraz jak bardzo negatywnie wpływa ono na skuteczność i koszty leczenia oraz na występowanie zakażeń szpitalnych. Ważną częścią monografii są przejrzyście przedstawione standardy organizacji żywienia zbiorowego w szpitalach oraz wskazania i przeciwwskazania do żywienia dojelitowego, pozajelitowego i żywienia przez stomię. Omówione zostały w niej także metody oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia oraz normy żywienia w żywieniu chorych hospitalizowanych. Dużą wartością praktyczną monografii są zalecenia odnośnie zapewnienia bezpieczeństwa zdrowotnego posiłków wydawanych w szpitalach.
-
138. Żywienie osób w wieku starszym
Żywienie osób w wieku starszym, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2008
Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Poradnik zawiera cenne wskazówki dotyczące zaleceń żywieniowych dla osób w wieku starszym oraz przykładowe jadłospisy. Autorzy zwracają uwagę, że dzięki aktywności fizycznej i diecie bogatej w makro- i mikroskładniki możemy wpłynąć na nasze samopoczucie i stan zdrowia w wieku starszym. Opisane są też interakcje pomiędzy suplementami diety, żywnością a przyjmowanymi lekami.
-
139. Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością?
Jarosz M. i wsp., Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a żywnością? Poradnik żywieniowy, Borgis, Warszawa, 2005
Poradnik jest przeznaczony dla lekarzy i pacjentów. Znajdują się w nim m.in. odpowiedzi na pytania: Od czego zależy działanie leków w organizmie? Dlaczego mogą wystąpić objawy niepożądane? Jak uniknąć interakcji pomiędzy lekami a składnikami żywności? Umieszczono w nim także przykłady najczęstszych interakcji pomiędzy lekami a żywnością oraz lekami a alkoholem.
-
140. Interakcje pomiędzy lekami a żywnością
Jarosz M., Dzieniszewski J., Interakcje pomiędzy lekami a żywnością, MI Polska, Warszawa, 2000
Prof. M. Jarosz był współautorem książki, w której przedstawiono rodzaje i mechanizmy w jakich dochodzi do interakcji pomiędzy lekami a żywnością. Ważnym elementem monografii są tabelaryczne wykazy leków wpływających na wchłanianie składników pokarmowych i stan odżywienia oraz wykaz leków, których metabolizm jest zaburzony poprzez działanie składników pokarmowych.
-
141. I Narodowy Kongres Żywieniowy 2016
I Narodowy Kongres Żywieniowy „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2015”, Materiały kongresowe, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 20.01.2016
W pozycji przedstawiono streszczenia wykładów przedstawionych na I Narodowym Kongresie Żywieniowym „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2015”, który odbył się dnia 20.01.2016 r. Czy żywienie ma wpływ na długość życia Polaków? Jaki wpływ ma żywienie na prewencje i leczenie różnych chorób? Jak żywić się w ciąży? Czego unikać? Sód i jod w naszej diecie – czy mają znaczenie? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w powyższych materiałach kongresowych.
-
142. II Narodowy Kongres Żywieniowy 2017
II Narodowy Kongres Żywieniowy „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu – postępy 2016”, Materiały kongresowe, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 27.01.2017
W pozycji przedstawiono streszczenia wykładów przedstawionych na II Narodowym Kongresie Żywieniowym „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2016”, który odbył się dnia 27.01.2017 r. Jak uniknąć raka? Czy jest to w ogóle możliwe? Co wpływa na rozwój nowotworów złośliwych? Co warto wiedzieć o akryloamidzie? Jak żywić się i dbać o aktywność fizyczną w chorobie nowotworowej i po jej zakończeniu? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w powyższych materiałach kongresowych.
-
143. III Narodowy Kongres Żywieniowy 2018
III Narodowy Kongres Żywieniowy „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu – postępy 2017”, Żywienie i aktywność fizyczna osób w wieku starszym w zdrowiu i chorobie, Materiały kongresowe, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 26–27.01.2018
W pozycji przedstawiono streszczenia wykładów przedstawionych na III Narodowym Kongresie Żywieniowym „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2017”, który odbył się w dniach 26–27.01.2018 r. Nosił on tytuł „Żywienie i aktywność fizyczna osób w wieku starszym w zdrowiu i chorobie”. Na kongresie została zaprezentowana Piramida Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym. Jak wygląda wchłanianie i metabolizm składników pokarmowych u osób w starszym wieku? Kto może zostać stulatkiem? Jaka aktywność fizyczna w starszym wieku? Jak żywić się przy wybranych chorobach? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w powyższych materiałach kongresowych.
-
144. IV Narodowy Kongres Żywieniowy 2019
IV Narodowy Kongres Żywieniowy „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu – postępy 2018”, Otyłość, anoreksja, bulimia – dlaczego wciąż przegrywamy?, Materiały kongresowe, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 25–26.01.2019
W pozycji przedstawiono sylwetki prelegentów oraz streszczenia wykładów przedstawionych na IV Narodowym Kongresie Żywieniowym „Żywność, żywienie w prewencji i leczeniu chorób – postępy 2018”, który odbył się w dniach 25–26.01.2019 r. Nosił on tytuł „Otyłość, anoreksja, bulimia – dlaczego wciąż przegrywamy?”. Na kongresie została zaprezentowana nowa Piramida Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży. Jak leczyć zaburzenia odżywiania? Nadwaga i otyłość u dzieci i młodzieży – czy mamy rozwiązanie tego problemu? Jak zmieniać nawyki żywieniowe? Ile może zdziałać dla zdrowia aktywność fizyczna? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdują się w powyższych materiałach kongresowych. Częściowe omówienie znajduje się w publikacji: Jarosz M. i wsp., Sprawozdanie z IV Narodowego Kongresu Żywieniowego – Otyłość, Anoreksja, Bulimia – dlaczego wciąż przegrywamy?, Żyw Człow Metab, 2019, 46, 1, 8–10
-
145. Żywienie Człowieka i Metabolizm
Żywienie Człowieka i Metabolizm, IŻŻ, Warszawa, 2002–2020
Prof. M. Jarosz był redaktorem naczelnym kwartalnika Żywienie Człowieka i Metabolizm w latach 2002–2020. Był on redaktorem naukowym, autorem i recenzentem wielu artykułów dotyczących wpływu żywności, żywienia i stylu życia na metabolizm i zdrowie człowieka w zakresie prewencji i leczenia chorób.
-
146. Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce
Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce, Jarosz M. (red.), Lidl i IŻŻ, Warszawa, 2018
Książka powstała pod redakcją naukową prof. M. Jarosza w ramach współpracy Lidl Polska i Instytutu Żywności i Żywienia. W publikacji przedstawiono Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla dorosłych (2016, opracowaną pod kierunkiem prof. M. Jarosza). W książce znajdziemy m.in. odpowiedzi na pytania: Jakich wartości dostarczają nam warzywa i owoce? Co to są superfruits? Dlaczego kiszonki są super? Jak przechowywać warzywa i owoce? Czy możemy je mrozić? Znajdują się w niej także przepisy zaproponowane przez Darię Ładochę, Kingę Paruzel, Karola Okrasę i Pawła Małeckiego wraz z przybliżoną wartością odżywczą potraw.
-
147. Jeść zdrowiej i żyć dłużej. Żywienie osób w starszym wieku
Jeść zdrowiej i żyć dłużej. Żywienie osób w starszym wieku, Jarosz M. (red.), Lidl i NCEŻ, 2019 Książka powstała pod redakcją naukową prof. M. Jarosza w ramach współpracy Lidl Polska i Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej – „Łączymy siły w walce o zdrowsze i dłuższe życie Polaków”. Znajdziesz w niej Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej dla osób w wieku starszym wraz z zasadami. Jak ważne są warzywa i owoce? Ile wody pić? Jak odżywiać się w chorobie? Czy leki mogą wchodzić w interakcje z żywności i suplementami? Zajrzyj do tej publikacji i dowiedz się jak cieszyć się doskonałym samopoczuciem do późnej starości.
-
148. Supermocni kontra złodzieje zdrowia
Supermocni kontra złodzieje zdrowia, Kompendium wiedzy o żywieniu dzieci oraz 3 komiksy o mocach warzyw i owoców!, Jarosz M. (red.), Lidl i NCEŻ, 2019
Książka powstała pod redakcją naukową prof. M. Jarosza w ramach współpracy Lidl Polska i Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej – „Łączymy siły w walce o zdrowsze i dłuższe życie Polaków”. Zawiera ona proste informacje dla rodziców, jak żywić swoje dzieci, przykładowe przepisy Karola Okrasy oraz 3 komiksy o mocach warzyw i owoców. Razem ze swoim dzieckiem poznaj przygody superbohaterów z ulicy Borówkowej, drużyny witamin oraz profesora Jot, który razem z dwójką pomocników ratuje miasto przed złym nawykiem. Mamy nadzieję, że Twoje dziecko będzie chciało dołączyć do drużyny supermocnych i z chęcią będzie sięgać po warzywa i owoce.
-
149. Żywienie wpływ na zdrowie człowieka
Langley-Evans S., Żywienie wpływ na zdrowie człowieka, wydanie polskie, Jarosz M. (red.), PZWL, 2009
Prof. M. Jarosz był redaktorem naukowym polskiego wydania wiodącej pozycji na świecie, dotyczącej aktualnej wiedzy o żywieniu w ujęciu interdyscyplinarnym. Książka uwzględnia postępy w dietetyce, fizjologii, biologii molekularnej oraz genetyce. Obejmuje ona żywienie w kolejnych etapach życia człowieka: w okresie płodowym, niemowlęcym, w dzieciństwie, okresie dojrzewania, dorosłości, wieku starszym, a także wpływ żywienia na płodność kobiety i mężczyzny oraz zalecenia żywieniowe dla kobiet w czasie przygotowania do ciąży, w trakcie ciąży oraz karmienia piersią. Podręcznik przeznaczony jest dla studentów dietetyki, zdrowia publicznego oraz wszystkich kierunków zawierających elementy nauk żywieniowych tj. na uniwersytetach medycznych, uczelniach rolniczych, akademiach wychowania fizycznego.
-
150. Żywienie i styl życia osób w starszym wieku
Żywienie i styl życia osób w starszym wieku, Jarosz M. (red.), IŻŻ, Warszawa, 2018
Jak dbać o osoby w starszym wieku, aby jak najdłużej mogły cieszyć się zdrowiem i życiem? Jakie są zalecenia żywieniowe dla tych osób? Czy woda ma istotny wpływ na ich zdrowie? A co z suplementami diety i interakcjami pomiędzy nimi a lekami, a także lekami a żywnością? Aktywność fizyczna, sen i zaangażowanie społeczne – czy mają znaczenie? Na te i inne pytania znajdziemy odpowiedzi w publikacji. Zawiera ona też przykładowe, 14-dniowe jadłospisy dla osób w wieku starszym – 1600 i 1900 kcal/dobę.