Choroby
-
16. Żywienie w niedoczynności tarczycy
Jarosz M., Stolińska H., Wolańska D., Żywienie w niedoczynności tarczycy, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2017
Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Co, jak i dlaczego warto jeść, czego należy unikać, czego nie wolno pomijać – zawarte w poradniku odpowiedzi na te pytania wytyczają chorym drogę do polepszenia jakości życia. Autorzy zadbali o wyjaśnienie zależności między jedzeniem a stanem organizmu, a także umotywowanie wskazówek, jakich udzielają. Książka zawiera też prawidłowo zbilansowane jadłospisy dla osób z niedoczynnością tarczycy.
-
17. Żywienie chorych z nowotworami
Jarosz M., Sajór I., Żywienie chorych z nowotworami, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2019
Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów, osób opiekujących się chorymi, lekarzy i dietetyków. Autorzy w szczegółowy sposób przedstawiają zalecenia żywieniowe m.in. przy utracie/przyroście masy ciała, zaburzeniach odczuwania smaku i zapachu, suchości w jamie ustnej, utracie apetytu, stanach zapalnych jamy ustnej i przełyku, wymiotach, biegunkach, zaparciach i niedokrwistości. W publikacji znajdują się także wskazówki dietetyczne do stosowania po terapii onkologicznej, jak również dotyczące trybu życia, w tym aktywności fizycznej, osób z nowotworem i wyleczonych.
-
18. Cukrzyca
Cukrzyca. Zapobieganie i leczenie, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2007
Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. W poradniku zawarte są rady dotyczące zdrowego odżywiania i aktywności fizycznej – a więc czynników odgrywających decydującą rolę w profilaktyce i leczeniu tej choroby. W publikacji zawarty jest wykaz produktów zalecanych i przeciwwskazanych w diecie osób chorych na cukrzycę oraz przykładowe jadłospisy.
-
19. Nowotwory złośliwe
Jarosz M., Nowotwory złośliwe, Jak zmniejszyć ryzyko zachorowania?, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2015
Prof. M. Jarosz był redaktorem i autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Nowotwory złośliwe są powodowane wieloma czynnikami. W przypadku niektórych nowotworów złośliwych (np. jelita grubego, sutka, żołądka) aż połowa cierpiących na te choroby mogłaby ich uniknąć dzięki zmianie trybu życia i odżywiania. W poradniku omówiono przyczyny nowotworów złośliwych, ze szczególnym uwzględnieniem wpływu czynników środowiskowych tj. składniki pokarmowe, aktywność fizyczna, masa ciała, picie alkoholu, palenie tytoniu na rozwój choroby nowotworowej. Przedstawiono też rekomendacje międzynarodowych ekspertów dotyczących zmniejszenia ryzyka zachorowania.
-
20. Najczęstsze choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego
Najczęstsze choroby górnego odcinka przewodu pokarmowego, Seria Praktyka Lekarza Rodzinnego, Palka M., Margas G., Jarosz M. (red.), PZWL, Warszawa, 2021
Prof. M. Jarosz był współredaktorem książki oraz autorem rozdziału „Choroba refluksowa”. W książce omówione są w sposób bardzo praktyczny zalecenia dotyczące objawów klinicznych, diagnostyki oraz leczenia chorób przewodu pokarmowego, z którymi lekarz podstawowej opieki spotyka się najczęściej i które w jego codziennej praktyce stanowią największy problem. Należy do nich dyspepsja, choroba refluksowa, choroba wrzodowa oraz nowotwory przewodu pokarmowego. W książce w jednym z rozdziałów przedstawiono zasady odnośnie opieki nad kobietą ciężarną z dolegliwościami ze strony górnego odcinak przewodu pokarmowego.
-
21. Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego?
Jarosz M. i wsp., Jak żyć z zespołem jelita nadwrażliwego? Przyczyny, objawy, leczenie, dieta, Seria: „Lekarz Radzi”, PZWL, Warszawa, 2008
Prof. M. Jarosz był głównym autorem książki, która zawiera podstawowe informacje na temat objawów, czynników sprzyjających rozwojowi zespołu jelita nadwrażliwego oraz w jaki sposób rozpoznajemy i leczymy tą chorobę. Poradnik zawiera szereg praktycznych zaleceń dietetycznych i odnośnie stylu życia w różnych postaciach tej choroby w zależności od dominujących objawów tj. zaparcia, biegunki, wzdęcia brzucha.
-
22. Poradnik żywieniowy dla osób ze stomią
Jarosz M., Poradnik żywieniowy dla osób ze stomią, Medical Communications, Warszawa, 2002
Poradnik został napisany z myślą o chorych ze stomią – osobach, u których z powodu ciężkiej choroby wykonano operację brzuszną z następowym wytworzeniem sztucznego połączenia światła jelita grubego lub światła jelita krętego ze skórą brzucha (tzw. kolostomia i ileostomia). Zabieg ten jest koniecznością, która ratuje życie ale pozostawia trudny dla pacjenta problem „sztucznego odbytu” bardzo często na całe życie. Poradnik spełnia rolę doradczą i odpowiada na wiele pytań dotyczących diety. Zawiera zalecenia jak pacjent powinien się żywić, aby zapobiegać, łagodzić lub usuwać pojawiające się czasami takie dolegliwości jak biegunka, zaparcie stolca, wzdęcie i bóle brzucha oraz nadmierne odchodzenie gazów. Dla przejrzystości i łatwego odbioru informacji w podręczniku zostały wyodrębnione rozdziały, a poszczególne problemy przedstawiono w formie odpowiedzi na pytania, które najczęściej zadają pacjenci.
-
23. Żywienie chorych ze stomią
Żywienie chorych ze stomią, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2014
Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem poradnika dla osób, u których z powodu ciężkiej choroby wytworzono chirurgicznie stomię, czyli sztuczne połączenie światła jelita grubego lub światła jelita krętego (cienkiego) ze skórą brzucha. Książka zawiera praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia. Dostarcza informacji jakich potraw należy unikać oraz z jakich produktów przyrządzać posiłki dla osób ze stomią. Zawiera też przykładowe jadłospisy, które z pewnością ułatwią chorym planowanie menu. Omówiono w niej także fizjologię przewodu pokarmowego, a także wpływ częściowego lub całkowitego usunięcia jelita na funkcjonowanie tego układu.
-
24. Alergia na pokarm
Jarocka-Cyrta E., Jarosz M., Alergia na pokarm, [w:] Wielka Interna wyd. II Gastroenterologia cz. II, Dąbrowski A. (red.), Medical Tribune Polska, Warszawa, 2019, 495–516
Prof. M. Jarosz był współautorem rozdziału, w którym przedstawiono mechanizmy niepożądanych reakcji po spożyciu pokarmu, ze szczególnym uwzględnieniem mechanizmów odpowiedzi immunologicznej. Omówiono w nim także szczegółowo wszystkie czynniki sprzyjające alergii na pokarm oraz szeroką gamę objawów klinicznych po nim występujących ze strony skóry, narządów wzroku, układu oddechowego, pokarmowego i krążenia. Na zakończenie rozdziału przedstawiono algorytmy diagnostyczne i terapeutyczne w alergii na pokarm przydatne w praktyce lekarza w podstawowej i gastroenterologicznej opiece lekarskiej.
-
25. Zakażenie Helicobacter pylori
Dzieniszewski J., Jarosz M., Zakażenie Helicobacter pylori, Poradnik dla lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej, Goldprint, Warszawa, 2000
Pod kierunkiem prof. J. Dzieniszewskiego i prof. M. Jarosz we współpracy z grupą roboczą do spraw zakażenia Helicobacter pylori Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii został opracowany konsensus dotyczący postępowania w zakażeniu Helicobacter pylori. Był to pierwszy krajowy konsensus w Europie (2 na świecie) dotyczący diagnostyki i leczenia zakażenia tą bakterią.
-
26. Suplementy diety a zdrowie
Suplementy diety a zdrowie, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2008
Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Po suplementy diety sięgamy coraz częściej, gdy chcemy poprawić urodę, osiągnąć lepsze wyniki sportowe, zwalczyć nadwagę lub też zastąpić racjonalne posiłki. Nie zawsze jednak decyzja o stosowaniu suplementów jest w pełni uzasadniona i skonsultowana z lekarzem. Suplementy mogą wchodzić w różnego rodzaju interakcje z przyjmowanymi lekami i być przyczyną powikłań procesu leczenia. Autorzy przestrzegają przed nadmiernym i lekkomyślnym stosowaniem suplementów, co może mieć szkodliwy wpływ na nasze zdrowie i zwiększać ryzyko wielu chorób.
-
27. Choroby trzustki w praktyce lekarza opieki podstawowej
Dzieniszewski J., Jarosz M., Choroby trzustki w praktyce lekarza opieki podstawowej, Bronowski Studio, Warszawa, 2004
Prof. M. Jarosz był współautorem książki zawierającej zbiór informacji dotyczących chorób trzustki przydatnych dla lekarza podstawowej opieki lekarskiej w ich diagnostyce i leczeniu. Istotną częścią książki jest także zbiór zaleceń dotyczących opieki nad chorymi po leczeniu szpitalnym z powodu ostrego i przewlekłego zapalenia trzustki. W książce określono też sytuacje kliniczne, które bezwzględnie wymagają hospitalizacji pacjentów z chorobami trzustki.
-
28. Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki. Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami
Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki. Interakcje między żywnością, suplementami diety a lekami, Porady lekarzy i dietetyków, Jarosz M., Dzieniszewski J. (red.), PZWL, Warszawa, 2020
Prof. M. Jarosz był redaktorem i głównym autorem książki zawierającej praktyczne porady i zalecenia specjalistów z Instytutu Żywności i Żywienia dla pacjentów i lekarzy podstawowej opieki zdrowotnej. Warto wiedzieć, że stosowanie preparatów witaminowych i suplementów diety zawierających substancje roślinne lub zioła może powodować występowanie różnego rodzaju interakcji z przepisanymi przez lekarza preparatami. Może dochodzić także do niepożądanych interakcji pomiędzy lekami i spożywaną żywnością. Z poradnika można się dowiedzieć m.in. kiedy przyjmować leki, czym nie wolno ich popijać oraz jakie produkty spożywcze osłabiają działanie leku lub je wzmacniają.