Aktualizacja książki „Żywienie człowieka zdrowego i chorego”

W książce „Żywienie człowieka zdrowego i chorego” (red. Grzymisławski M., Moszak M.) wydanej przez PWN znajduje się 5 rozdziałów opracowanych przez prof. Mirosława Jarosza.

Rozdział 17 pt. „Żywienie w chorobach trzustki” został opracowany we współpracy prof. Mirosława Jarosza z prof. Janem Dzieniszewskim. Autorzy przedstawili w nim zagadnienie dotyczące czynników ryzyka raka trzustki oraz ostrego i przewlekłego zapalenia trzustki związanych ze spożyciem alkoholu, paleniem tytoniu i otyłością. Istotną częścią tego rozdziału jest także omówienie zaleceń dietetycznych oraz leczenia żywieniowego w wymienionych chorobach.

W rozdziale 22 pt. „Żywienie w chorobach nowotworowych” prof. Jarosz we współpracy z prof. Bogną Grygiel-Górniak, prof. Marianem Grzymisławskim oraz prof. Juliuszem Przysławskim przedstawił zagadnienia dotyczące wpływu żywienia i stylu życia na rozwój nowotworów złośliwych. W rozdziale szczegółowo opisano znaczenie dla procesu leczenia pogłębionej oceny stanu odżywienia w momencie rozpoznania choroby nowotworowej oraz wpływu zindywidualizowanej dietoterapii na skuteczność chemio- i radioterapii, leczenia chirurgicznego oraz na nawrotowość choroby.

Rozdział 26 pt. „Organizacja żywienia zbiorowego w szpitalach” napisany został we współpracy z dr Haliną Turlejską. Autorzy przedstawili wyniki badań dotyczące wpływu żywienia chorych w szpitalach na skuteczność leczenia farmakologicznego i chirurgicznego, ryzyko powikłań, zgonów oraz czas i koszt hospitalizacji. Omówiono także standardy organizacji żywienia zbiorowego w szpitalach dotyczące struktury organizacyjnej, infrastruktury, zasobów ludzkich oraz zespołów ds. żywienia szpitalnego odpowiedzialnych za tworzenie programów żywienia będących elementem leczenia chorych.

W rozdziale 27 pt. „Organizacja żywienia zbiorowego w uzdrowiskach” autorzy (prof. Mirosław Jarosz, dr Halina Turlejska) przedstawili jakie powinny być standardy żywienia w uzdrowiskach, które najskuteczniej pomogą chorym w ich rekonwalescencji i powrocie do zdrowia.

W rozdziale 30 pt. „Interakcje leków z żywnością” prof. Jarosz omówił w jaki sposób dochodzi do interakcji pomiędzy żywnością a lekami w organizmie na poziomie wchłaniania, metabolizmu i wydalania. Zostały także przedstawione zagadnienia dotyczące tego jak często dochodzi do interakcji pomiędzy lekami a żywnością oraz jak często prowadzą one do poważnych powikłań farmakoterapii.

Kalendarz pełen zdrowia

19 września

January, Konstancja, Marta
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych
Korzyści zdrowotne ze spożywania fermentowanych produktów mlecznych